MAKALELER / Klimaların Gezegeni Isıtmasını Nasıl Önlemek





Klimaların Gezegeni Isıtmasını Nasıl Önlemek:

 

1--İklim değişikliğinin en büyük ironilerinden biri, gezegen ısınırken insanların serinleyebilmek ihtiyaç duyduğu teknolojinin, iklimi yalnızca daha sıcak hale getirmesi.

 

1.1--2050 yılına kadar dünyadaki oda tipi klimalarının sayısının 4 kat artarak 4,5 milyara ulaşması ve en az cep telefonları kadar yaygın hale gelmesi bekleniyor.

 

2--Küresel iklim değişikliği ile birlikte klimaya olan talebin sürekli artması sonucu 2018 yılında ‘Küresel Soğutma Ödülü” adı altında bir yarışma düzenlendi. Yarışma, sıcaklıkların çok yüksek olduğu Hindistan’da apartmanlarda genel olarak kullanılan tarzdaki klimaların iyileştirilmesine; yani verimlerinin artırılıp elektrik tüketimlerinin azaltılmasına odaklı.

 

2.1--1 milyon dolar tutarındaki ödülde hedef; oda klimalarının sera gazı emisyonlarını 5 misli azaltmak. Kasım 2019’da 8 finalist açıklandı. Küresel yarışmanın sponsorları şunlar: Hindistan Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Rocky Mountain (RMI) adlı bir enstitü, 24 ülkenin katılımı ile oluşturulan bir koalisyon ve geçtiğimiz günlerde adını uzay turizmini ilk başlatan kişi olması ile duyuran Virgin Grup’un kurucusu İngiliz milyarder Richard Branson.

 

2.2--Ödül, klimaların daha az enerji harcayan klimaların geliştirilmesini hızlandırmayı amaçlıyor. RMI’nin tahminlerine göre, böyle bir teknoloji hızla devreye alınırsa,2050 yılına kadar 100 gigaton C02 eşdeğeri emisyonu önleyebilir

 

3—Yorum:küresel ısınmada klima kaynaklı küresel ısınma konusu çok ciddi bir konu.Küresel ısınmayı azaltma politikalarında oldukça önemli bir yerde bulunuyor.Farkında olmak gerek.

 

Kaynak:HBTSayı:347-24.11.2022

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.