MAKALELER / Ayçekirdeğinin Sağlığa Faydaları








1--Ayçekirdeğinin Sağlığa Faydaları:

 

1--Ay çekirdeği iyi bir selenyum kaynağıdır. Araştırmalar düşük miktarda selenyum alımı ile kanser arasında güçlü bir korelasyon olduğunu öne sürmektedir.

 

1.1--Selenyumun, zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağladığı, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği ve vücudun eskimiş veya anormal hücrelerden kurtulmak için kullandığı kendi kendini imha mekanizması olan apaptozu uyardığı ortaya kondu.Özellikle troit-haşimotolu hastaların selenyum-çinko-demir alımı yönünden desteklenmesi gerekir.Ayçekirdeği bu anlamda selenyum açısından iyi bir kaynaktır.

 

1.1--Çeyrek bardaklık ayçiçeği, günlük almanız gereken selenyumun % 30'dan fazlasını karşılayabiliyor.

 

2--Yalnızca çeyrek bardak ayçekirdeğiyle günlük E vitamini değerinizin % 90'dan fazlasını karşılayabilirsiniz.

 

2.1--Ayçekirdeği, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde çok önemli bir rol oynayan E vitamini bakımından olağanüstü bir kaynaktır. Ayçekirdeği, DNA dahil hücre zarları ve protein yapısını okside eden ve zarar veren serbest radikaller ve maddelerin etkilerine karşı hücrelerin korunmasına yardımcı olabilir. Bu besin maddesi, kan dolaşımının korunmasına ve alyuvar (RBC) üretimine de yardımcı olur.

 

3--Ay çekirdekleri özellikle magnezyum açısından zengindir. Kalsiyumun güçlü kemikler için gerekli olduğu bilinen bir gerçektir, ancak magnezyum da aynı özelliktedir. İnsan vücudundaki magnezyumun çoğu kemiklerimizdedir.

 

4--Ayçekirdeklerinde bulunan bakır, çapraz bağlantı kolajen ve elastine dahil olan enzimlerin fonksiyonu için hayati önem taşır, kemik ve eklemlerdeki güç ve esnekliği sağlar.

 

5—Ayçekirdeği uyku için önemli aynı zamanda antikanser hormono olan melatonin yapımını sağlar.Gece uyku öncesi ayçekirdeği alımı ile sağlanan melatonin ile güzel bir uyku için iyi bir altyapı olabilir.

 

6—Sonuç olarak gece yatmadan önce sağlığınıza zarar vermiyorsa(kolesterol vs)küçük bir kase ayçekirdeği yemek hem güzel bir uyku hemde mineral-vitamin sağlar.


2--Ayçekirdeğinin Sağlığa Faydaları2-:

 

1—İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, "E vitamini ve folat zengini ay çekirdeği kalp sağlığı üzerinde önemli rol oynuyor.

 

1.1--Günde yarım çay bardağı ay çekirdeği tüketmek E vitamini ihtiyacının % 60’ından fazlasını karşılamaktadır. Önemli bir antioksidan kaynağı olan E vitamininin kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölüm riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

 

1.2--E vitamini ayrıca beyin sağlığı açısından da oldukça faydalı bir vitamin” dedi.

 

2--Ay çiçeği, yüksek düzeyde fitosterol içermektedir. Bu fitosteroller kolesterole benzer fiziksel özelliklere sahiptir. Araştırmalar ay çekirdeğinin sağlıklı kolesterol düzeylerini desteklemekte.

 

3--Magnezyum eksikliği kalp ve damarlar başta olmak üzere, sinirler ve bağışıklık sistemini etkileyen çeşitli hastalıklara neden olabilir.

 

3.1--Yarım çay bardağı ay çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının % 25’inden fazlasını temin eder. Bu da kasların, beynin korunmasını sağladığı gibi Alzheimer riskini de azaltır. Öte yandan sağlıklı duygu durumu ve depresyona karşı da ciddi bir kalkandır” ifadelerini kullandı.

 

4--Dr. Baha Aydoğ, "Ay çekirdeği içerdiği selenyum sayesinde de sağlık açısından çok faydalı. Çalışmalar, selenyumun antioksidan fonksiyonunda rol oynadığını ve vücuttaki kızarıklık ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

4.1--Ay çekirdeği aynı zamanda tiroit hormonunun metabolizmasında kritik bir role sahip olduğu tespit edilmiştir. Selenyumun hasar gören hücrelerin DNA onarımını uyarma yeteneğine sahip olduğu da belirlenmiştir” dedi.

 

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/-İHA 





Makalenin İzlenme Sayısı : 676

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.