MAKALELER / Hava Kirliliği-Kurak Bölgelerde Veya Kurak Dönemlerde Oluşan Yağışları Önlüyor





Hava Kirliliği-Kurak Bölgelerde Veya Kurak Dönemlerde Oluşan Yağışları Önlüyor:

 

1--Kirli havada şiddetli yağışlar daha sık düşer. Fakat hafif yağışlar daha enderdir, diyor bilim insanları Nature dergisinde.

 

1.1--Bilim aslında uzun bir süredir, havada asılı parçacıkların bulut oluşumunu, dolayısıyla da yağışları şiddetlendirdikleri ya da zayıflattıklarını biliyordu. Ancak bu etkilerden hangisinin uzun vadede kalıcı olduğu ve nerede meydana geldiği belirsizdi.

 

2--Bilim insanları araştırmaları için Amerika'nın orta batı bölgesine ait on yıllık hava ve-rilerini inceleyerek, asılı parçacıkların buz kristali ve su damlacıklarından oluşan belli başlı bulutların yukarı doğru büyümelerine yol açtıklarını fark etmişler.

 

2.1--Yukarı doğru büyüyen bulutlar olağanüstü miktarda su topluyor ve çok şiddetli yağışlara neden oluyorlar.

 

2.2--Oysa buz kristali içermeyen ve daha az su depolayan bulutlar, aerosol olarak da isimlendirilen havada asılı parçacıklar tarafından engelleniyorlar.

 

2.3--Hava kirliliği bu yüzden kurak bölgelerde veya kurak dönemlerde oluşan yağışları önlüyor diyor Maryland Üniversitesi’nden Zhangqing Li.

 

3--Bu bilgi özellikle de kuraklık veya sel gibi uç koşullardan etkilenmeye müsait gelişmekte olan ülkelerdeki su rezervlerinin varlığı için önem taşımakta.

 

3.1--Hava kirliliği trafik ve büyüyen endüstri nedeniyle tam da bu bölgelerde önemli ölçüde artış gösteriyor. Hava ve iklim üzerindeki olumsuz etkiler ekonomik gelişmelerin faydasını yok edebilir diye uyarıyor Zhangqing Li.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 108

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.