MAKALELER / Çevreci Santral İle Verimliliği Arttırmak







Çevreci Santral İle Verimliliği Arttırmak:

 

1--Zorlu Enerji Çevreci Santral İle Verimliliği Arttırdı

 

1-- Zorlu Enerji, 2012 yılında hayata geçirdiği Lüleburgaz Doğal Gaz Santrali Geliştirme Projesi ile santralde kullanılan doğal gazda yılda 61,3 sm3/yıl tasarruf sağladı.

 

2--Proje sayesinde karbon emisyonunu 100 bin ton/yıl, kullanılan enerji miktarını ise %30 azalttıklarını belirten Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, ayrıca santralin elektrik verimliliğini ise %5 artırdıklarını söylüyor.


3--Enerjide üretim kadar verimlilikte de ‘Doğru enerji’ mottosu ile hareket eden Zorlu Enerji, Bu doğrultuda da enerji verimliliğini, enerji tüketimini azaltmak, proseslerde minimum enerji ile maksimum performansı sağlamak ve doğal gaz santrallerimizde atık ısıyı kullanmak olarak tanımlıyor.

 

4-- “dur kalk” operasyonlarını azaltarak türbinleri daha verimli kullanmayı ve daha az enerji ile daha fazla elektrik üretmeyi hedeflediklerini kaydediyor.

 

5-- Zorluteks Fabrika’sının atık su tasfiye tesisi çıkış suyu, 130 ton/saat kapasiteli re-osmos tesisi ile tekrar tasfiye edildi ve enerji santralinin ihtiyacı olan soğutma suyu olarak kullanılmaya başlandı. Böylelikle yer altı su rezervi kullanımında 950 bin 400 ton/yıl tasarruf ettik.

 

5.1--Yeni yatırım kapsamında devreye giren HRSG kazan ile buhar türbininden geri dönen suyun da kullanımını sağlayarak yılda yaklaşık 500 bin ton suyu geri kazandık.

 

5.1.1--Türkiye enerji sektöründe bir ilk olan bu proje sayesinde, alıcı ortama deşarj edilecek atık suyunu değerlendirerek kirliliğin önüne de geçtik.

 

5.2--Projenin hayata geçmesi ile Lüleburgaz santralimizin kapasitesi 148,19 MW elektrik ve 239 ton buhara ulaştı.

 

5.3--Kapasite artırılırken uygulanan iyileştirmelerle santralin elektrik verimliliğini %5 artırdık. Kullanılan doğal gazda 61,3 sm3/yıl tasarruf sağladık. Karbon emisyonunu 100 bin ton/yıl, inverter sistemi sayesinde kullanılan enerjiyi de % 30 azalttık.”

 

6--Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. 2011 yılında sera gazı emisyonlarının ölçülmesi ve raporlanması ilkelerini kapsayan ISO 14064-1 belgesini alan ilk Türk enerji şirketi oldu.

 

7--2011’de Zorlu Enerji’nin faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan CO2 emisyonları , dolaylı CO2 emisyonları ise %3 oranında azaldı” diyor.

 

8--2012’de ilk olarak Denizli’de 8.250 fidanlık bir orman kurduk. Bunu, Arpaçay ve Tunceli’de tesis edeceğimiz yeni ormanlar izleyecek.(Santral ürettiği karbondioksidi temizlemek için belli oranda ağaca sahip orman kurması)

 

8.1--2011 yılında su tüketimimizi %9 oranında azalttık.

 

8.2--2011 yılında atıklarımızın %39’unu geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle bertaraf ettik. Bu çalışmalar maliyetlerimizin kontrolüne de doğrudan fayda sağladı.”

 

8.3--2011 yılında ülkemizin enerji ithalatı 48 milyar ABD doları oldu. Yapılan araştırmalar bu rakamın her geçen yıl artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu konu oldukça önemli.


Kaynak: http://www.faalenerjidergisi.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 287

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.