MAKALELER / Akıllı Şehir Uygulamaları-Barselona








Akıllı Şehir Uygulamaları-Barselona:


1--Barselona’nın 500 km’lik fiber optik iletişim hattı hem integre iletişim hizmetlerinin belkemiğini oluşturmakta hem de şehrin tüm sakinlerine hızlı internet hizmeti vermektedir.


2--1100 elektrik direği LED aydınlatmaya dönüştürülmüş ve şimdiden %30 enerji tasarrufu sağlamıştır.


2.1--Direklerdeki algılayıcılar ve aygıtlar ışıkları yaya trafiğine göre ayarlamakta, kablosuz internet ulaşımı sağlamakta ve hava kalitesi ölçümü yapmaktadırlar.


3--Şehrin çeşitli bölgelerindeki 19.500 akıllı elektrik saati enerji tüketimini izlemekte ve optimal enerji kullanımını sağlamaktadır.


4--Çöp konteynerlerindeki algılayıcılar çöp seviyelerini belirlemekte ve en verimli çöp toplama zamanlaması ile yol belirlemesine olanak vermektedirler.


5--Yaygın elektrikli toplu taşıma, bisiklet paylaşım sistemi, dijital duraklar yanında, ApparkB adlı bir yazılım (App) da sürücülere civarlarındaki boş park yerlerini bulmayı ve ödemeyi cep telefonlarından yapmayı sağlamaktadır.


6--Şehrin tüm park ve yeşil alanlarında, yağmurları ve toprağın nemini izleyen algılayıcılar sayesinde gereksinime göre sulama sağlanarak şehrin su tüketimi %40 azaltılmıştır.


7--Şehrin ürettiği tüm bu bilgileri toplayan ve işleyen Sentilo adlı yazılım açık kaynaklı (Öpen Source) olarak geliştirilmiş ve diğer şehirlerin hizmetine sunulmuştur.


7.1--Ayrıca toplanan tüm veriler Barselona’lıların ulaşım ve kullanımına açıktır.


Kaynaklar:

1-- http://www.bbc.com/news/technology-37384152 

2--https://futurism.com/heres-a-look-at-the-smart-cities-of-the-future/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 582

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Önceki sayfaya geri dön.