MAKALELER / Chatgpt Nasıl Çalışıyor Ve Sohbet Robotları İnsan Gibi “Düşünüyor” Mu





Chatgpt Nasıl Çalışıyor Ve Sohbet Robotları İnsan Gibi “Düşünüyor” Mu?

 

1--Tüm bu sohbet robotlarının belkemiğini- istatistiksel bir model, ya da verilerin matematiksel bir betimlemesi olan büyük dil modeli (LLM) oluşturuyor ve bu model hangi sözcüklerin birlikte yer alabilecekleri konusunda kestirimlerde bulunuyor. LLM’ler, az buçuk beynimizden esinlenen, derin sinir ağları adlı algoritmalara çok büyük miktarlarda metinler yüklenerek oluşturuluyor.

 

1.1--Modeller basit bir oyunla karmaşık dilsel örüntüleri öğreniyorlar: algoritma metnin bir bölümünü alıp gelişigüzel kimi sözcükleri gizliyor ve ardından boşlukları doldurmaya çalışıyor.

 

2--New York Üniversitesi’nden Tal Linzen, “Bunların öğrenme biçimleri öylesine farklı ki, insanlar gibi ‘düşünebilme’ olasılıkları yok denecek denli düşük,” diyor. Dahası, sohbet robotları yanlış bilgiler de sunabiliyorlar ve bilgilerin yanlış yorumlandığı bu duruma “halüsinasyon” deniyor. Ancak son araştırmalar yeterince uzun bir süre eğitilmelerinin ardından modellerin onlara yeni beceriler kazandıracak daha genel kurallar geliştirebileceklerine işaret ediyor.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan




Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 04.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.