MAKALELER / Doğalgaz Daha temiz ve Daha az Karbon Emisyonu Yayıyor





Doğalgaz Daha temiz ve Daha az Karbon Emisyonu Yayıyor:

 

1.1--Bir dönemin petrolcüsü, bugünün enerji devrimcisi T. Boone Pickens 2008 yılında 58 milyon dolarlı bir kampanya başlattı. Pickens Planı adı verdiği bu kampanyanın amacı, ABD’nin fosil yakıt bağımlılığını sone erdirmekti. 2009 yılında. Times dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Pickens, tüm ülkeye gezerek insanları yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya; enerji güvenliğini sağlamak için farklı arayışlar içine girmeye çağırıyor.

 

1.2--Pickens’in çözümü, bir yandan rüzgar çift-liklerinin arttırılması, diğer yandan elektrik üretimi için kullanılan doğalgazm bir bölümünün ulaşıma transfer edilmesini içeriyor. Doğalgazm ulaşımda kullanılan bir yakıt olması gerektiğine inanan Pickens, hedefini gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak ve yabancı petrol bağımlılığını azaltmak olarak tanımlıyor.

 

1.3--Pickens, “Doğal gazla çalışan otomobiller, benzin veya dizelle çalışan otomobillere oranla % 95 daha temiz. Doğal gaz, , petrol ve hidrojenden daha ucuz ve güvenli” yorumlarında bulunuyor.

 

2.1--Royal Dutch Shell CEO’su Peter Vosner, önümüzdeki 50 yıl için öngörülen çevresel sorunlara verilebilecek net bir cevap olmadığını söylüyor. “Küresel düzeyde enerji talebi 2050 yılında iki katma çıkacak. Dolayısıyla bugün bildiğimiz enerji çeşitlerinin tamamına ihtiyacımız olacak. Önemli olan bu enerjileri çevreye en az şekilde zarar vererek kullanmak” diyen Vosner, Shell’in bir süredir doğal gaza odaklandığını ifade ediyor.

 

2.2--Shell’in 2012 yılından itibaren petrolden çok gaz üretmeye başlayacağını söyleyen Vosner, şu yorumlarda bulunuyor: ‘Yaklaşık 20-30 yıldır teknolojimizi ve yenilikçilik çalışmalarımızı gaza odakladık. Doğal gaz kömüre oranla % 50- 70’den daha az karbon emisyonuna neden oluyor.”

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 76

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.