MAKALELER / Armut Sağlığa Faydaları2









Armudun Sağlığa Faydaları:

 

1--Lif açısından en zengin meyvelerden biri olan armut, içeriğinde bulunan liflerin çoğu, yiyeceklerin bağırsaklardan geçmesini kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini düzenler.

 

2--Kabuk kısmıyla birlikte tüketiminin daha faydalı olduğu armut, kabızlık ve bu rahatsızlığa bağlı diğer şikayetlere harika bir çözümdür.

 

3--Kalp damar hastalıkları ve kolon kanserine karşı koruyucu özelliği bulunan armut, potasyum, C vitamini, K vitamini, fenolik bileşikler, folik asit, bakır manganez, magnezyum içerir.

 

4--Potasyum içeren meyve ve sebzeler vücudun su dengesine olumlu bir etki sağlar ve tansiyonu düşürücü özelliği vardır.

 

5--Armut, doğru beslenme ile doğru zamanlarda tüketilirse zayıflamaya yardımcı olur. Armudun içinde bulunan lifler acıkmayı geciktirerek kan şekerini dengede tutar ve iştah kontrolü sağlar.


5.1--Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Armut, hipoalerjenik bir meyvedir, kiraz veya kivi gibi alerjik reaksiyon göstermez bu yüzden bebekler katı besinlere başladıklarında kullanılan ilk meyvelerdendir.

 

6--Yüksek C vitamini ve bakır içeriği ile iyi bir antioksidan özellik gösterir ve serbest radikal hasarına karşı hücreleri korur.

 

7--Yüksek pektin içeriği kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcıdır. Pektin suda çözünen bir liftir, sindirim sisteminde yağlı maddelere bağlanıp, atılmasını sağlar.

 

8--Armuttaki pektin idrar söktürücüdür. Düzenli armut suyu tüketimi bağırsak hareketlerini düzenler.

 

9--Yüksek oranda fruktoz ve glikoz içeriği ile armut suyundan hızlı ve doğal enerji sağlar.

 

10--Armut ateş düşürür.

 

10.1--Günde 1 armut tüketimi felç olma riskini % 52 oranında azaltır.

 

11--Armuttaki antioksidan öğeler bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığında armut suyu içilebilir.

 

12--Armutta yüksek oranda bor vardır. Bor vücutta kalsiyumu korur, osteoporozu önler veya geciktirir.Cinsel gücü arttırır-çocuk oluşumunu güçlendirir.  

 

13--Balgamı temizlemek için armut suyu içilebilir.

 

14--Antioksidan ve antikanserojen olan glutatyonu içermesi ile yüksek kan basıncını ve inmeyi önlemeye yardımcıdır.

 

 

2--Armut Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Tek bir armut porsiyonu günlük lif alım ihtiyacının% 18'ini sağlarken, sindirim sağlığını geliştirmek için de çok güçlü bir ajan olabilir.

 

1.1--Armuttaki liflerin çoğu , çözünür olmayan bir polisakkarittir. Bu lif gıdaları toplar ve toplu olarak ekler, böylece yiyeceklerin bağırsaklardan geçmesi daha kolaydır.

 

1.2--Ayrıca, mide ve sindirim suları salgılanmasını uyarır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenler.

 

2--Armut en düşük kalorili meyvelerden biridir; Ortalama bir armut, 100'den fazla kaloriye sahiptir, bu da günlük bir kalori miktarının% 5'i olan sağlıklı bir diyettir. Ancak, size verdikleri besin takviyesi muazzamdır ve lif sizi tam hissetmenizi sağlar.

 

3--Armutun antioksidan aktivitesi üzerine 2003 tarihli bir araştırma, armut meyvelerinin önemli miktarda C vitamini içerdiğini ortaya koymuştur.

 

4--Armut, kolon, rektum, meme, prostat ve akciğer kanseri dahil olmak üzere bir dizi farklı kanser türünün önlenmesine yardım eder.

 

5—Armut , beyaz kan hücresi üretimini uyarmak için yararlı olan antioksidanlar ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir; bu da bilinen soğuk algınlığı, grip ve diğer hafif hastalıklar gibi durumların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

 

6--Armut mükemmel bir potasyum kaynağıdır, bu da kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği anlamına gelir, çünkü potasyum iyi bilinen bir vazodilatatördür .

 

6.1--Bu, kan basıncını düşürdüğü anlamına gelir, bu da tüm kardiyovasküler sistemdeki gerilimi azaltır ve pıhtıların sizi oluşturması veya size zarar vermesini zorlaştırır. Dahası, organları oksijenlendiren ve etkili işlevlerini destekleyen vücudun tüm bölümlerine kan akışını arttırır.

 

 6.1-- Bakır , minerallerin sisteme alınmasını kolaylaştırır ve geliştirir , ve artan demir seviyeleri, kırmızı kan hücresi sentezinin arttığını gösterir. Demir hemoglobin önemli bir parçasıdır ve anemi demir eksikliği için başka bir isimdir. Armutta önemli miktarlarda bulunan demir ve bakırdaki yiyecekleri tüketerek yorgunluk, kognitif bozukluk , kas zayıflığı ve organ sistemi bozukluğunu önleyebilirsiniz.

 

7--C vitamini, aynı zamanda, vücudun çeşitli organlarında ve hücresel yapılarında yeni dokunun sentezlenmesinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, yara iyileşmesi, armutların sağladığı yüksek seviyelerde askorbik asit ile hızlandırılır.

 

7.1--Ayrıca, kardiyovasküler sistem üzerindeki gerginliği azaltan ve bazı kalp hastalıklarının gelişmesini engelleyen hasarlı kan damarlarının onarılmasına da yardımcı olur.

 

8-- Armut yüksek mineral içeriği magnezyum, manganez, fosfor, kalsiyum ve bakır içerir. Kemik mineral kaybını azaltmada ve osteoporoz gibi zayıflama koşullarını ve kemiklerin desteklenmemesi nedeniyle vücudun genel zayıflığını azaltmada yardım eder.

 

Kaynak: 


1--https://www.cnnturk.com

 

2--https://www.takvim.com.tr/yasam

 

3--milligazete.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 983

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.