MAKALELER / Tarımda Robotların Kullanılması





Tarımda Robotların Kullanılması:

 

1--Ispanya'da çilek toplamak için ahtapot benzeri robotlar kullanılıyor; ABD'de makinalar ağaçlardan elmaları vakumluyor, İngiltere'de ise ineklerin beslenmesi ve sağılması makinalar tarafından gerçekleştiriliyor.

 

2--Dünya genelinde, robotlar tarlaları ele geçiriyor. Geçtiğimiz hafta ise, İngiltere'nin gıda ve kırsal işlerden sorumlu Parlamento Üyesi Andrea Leadsom, Brexit sonrasında robotların binlerce AB'li tarım işçisinden boşalacak yeri alabileceğini söyledi.

 

3--Robotik inek sağma makinalarmı yanı sıra, çiftlik hayvanlarının makina- larla beslenmesi de bir süredir yükselen trendler arasında.

 

3.1--Önümüzdeki ay, İngiliz araştırmacılar, insan eli değmeden, buğday üretimi gerçekleştirmeyi deneyecekler. Tohumun ekilmesinden, sulanmasına, mahsulün toplanmasına kadar her bir aşama insansız olarak yapılacak.

 

4--İngiltere'de bazı çiftçiler, asgari ücret artışı nedeniyle işsiz kalmakta korkarken, verimliliği artırmak için farklı yollar bulmak zorunda olduklarını dile getiriyorlar

 

5--Marks & Spencer, Waitrose gibi markalara çilek, ahududu, böğürtlen tedariği gerçekleştiren Hail Hunter Partnership Yönetici Ortağı Harry Hail, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 3D kameralar ve sensörler kullanan; meyvaları olgunlaştığı an otomatik olarak toplayıp, gönderime hazır hale getiren makinaların ekonomik açıdan henüz kullanılabilir olmadığını söylüyor. Fakat AB'den gelen işçi akışı durursa, bu durumun da hızla değişebileceğini ekliyor

 

6--Bazı çiftçiler, Andrea Leadsom'un çiftlikte çalışacak robotlar konusunda gereğinden fazla iyim¬ser olduğunu düşünüyorlar. Örneğin Hall'un verdiği bilgilere göre, robotların meyve toplama hızı, insan hızının üçte birine denk geliyor. Fakat işin fmansal açıdan en önemli noktası, robotların gece gündüz, yani 24 saat boyunca çalışabiliyor olmaları.

 

7--Simon Blackmore, tarım endüstrisinde önemli araştırmalara imza atan Harper Adams Üniversitesinin Otomasyon ve Robotik bölümü başkanı. Blackmore, robotların tarım işçilerinin yerini alması için yeni teknolojiye gerek olmadığını söylüyor. Hatta bir-iki sene içinde bu işçi robotları üretebileceklerini kaydediyor. Blackmore, bugünü büyük tarım makinalarmm yerine, küçük çaplı makinalarm ve drone'larm daha etkili olacağını da söylüyor.

 

7.1--Blackmore'un dikkat çektiği önemli bir nokta ise, tarım makinası üreticilerinin, mevcut işlerine zarar verebileceğinden endişe ettikleri için, yüksek teknoloji içeren araçlara yatırım yapmak istemedikleri. Örneğin, İngiltere'nin devlet destekli inovasyon ajansı Innovate UK, büyük bir meyve üreticisi ile işbirliği yaparak bir çilek toplama robotunun geliştirilmesini destekliyor; fakat bunu üretecek bir tarım makinası üreticisi bulamıyorlar.

 

7.2--Öte yandan, kırsal alanlarla internet ağının yeterince gelişmiş olmaması ve yerel kısıtlamalar, dronelarm faaliyetlerini engelliyor ve tarımda otomasyonu kısıtlıyor.

 

8--Tesco'nun en büyük elma tedarikçisi Adrian Scrip- ps'in Yönetici Direktörü James Simpson'un söyledikleri önemli: “Her ne kadar ABD ve İsrail'de örnekleri olsa da, robot kullanarak ağaçlardan elma toplamak kolay değil. Bu işin robotlara kalmasına bence daha 5-10 yıl var. İngiltere tarım sektörünün Avrupa'dan gelecek işgücüne ihtiyacı var. Robotlaşma, Brexit sonrasına yetişemez. Avrupa'nın işgücüne ulaşamazsak, İngiltere'de tarım yok olur.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 141

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.