MAKALELER / Yapay Zekanın Riskleri





Yapay Zekanın Riskleri:

 

1--Yale, Oxford, Cambridge ve Elon Musk'rn kurduğu kar gütmeyen yapay zeka kuruluşu OpenAl'nın da imza attığı 101 sayfalık bir rapor yayımlandı.Bu raporun adı, "The Malicious Use of Artificial Intelligence (Yapay Zekanın Kötül Amaçlı Kullanımı).

 

2--Raporda insanlığın yüz yüze olduğu bazı kötü senaryo tezleri endişeli bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmış.

 

2.1--Senaryolara göre:

 

1--Makine öğrenimi sayesinde yüz tanımayı öğrenen algoritmaların yerleştirildiği drone'lar (insansız hava araçları) hedef olarak saptanan bir kişiyi gördüğünde füzeye dönüşerek o kişiyi vuracak.

 

2—Makineler siyasi amaçlı sahte videolarla insanların beynini kirleterek manipule edecek.Bu suretle seçimlere hile karıştırılabileceği gibi-şirketler istedikleri ürünleri doğal olmayan bir şekilde satabilecek. Maniplasyon ile toplum önderleri yönlendirilebilecek.

 

3-- Yazılımlar hack'lenerek bir başka insanın yüzü ve sesi taklit edebilecek.Bu ise suistimal olaylarında artışa yol açabilecek.

 

4—Yapaz zeka ile tehdit kabul edilen insanların kalp pili-otomobilleri vs hacklenebilecek.

 

5—Devlet yönetiminde başkan yardımcılarının elinin altında çeşitli konularda eğitilmiş yapay zeka programları olabilecek.

 

6—Tıpta teşhis ve tedavide-pozitif bilimlerde-sosyal bilimlerde öngörü yapmak için kullanılabilecek.

 

7—Kısaca akılsız ve ahlaksız yapay zeka insanlığın bir çok sorununu çözebileceği gibi bir çok sorununa da yardım edebilecek.

 

8--Bugün dost olan yapay zekanın kötü ellere düşmesi halinde insan için düşmana dönüşeceği yorumunu yapan Bilim insanları, yapay zekanın bu süreçte belirleyici rol oynayacağını ifade ediyor.

 

9--Yapay zekanın oyunu değiştirdiğini ve dünyanın 

5-10 yıl içinde başka bir yere dönüşebileceği değerlendirmesinde bulunan uzmanlar,raporda şu çağrıları yapıyor: Siyasetçilerle teknik araştırmacılar, yapay zekanın kötü niyetli kullanımıyla mücadelede birlikte çalışmalı.


10--Çin okullarda yapay zeka dersi koymaya başladı. Çin e ticaret-yapay zeka-yenilenebilir enerji vs konularda liderliğe doğru ilerliyor mu

 

Kaynak: Haftalık Ekonomi Dergisi 4- 10 Mart 2018 Para-s:105





Makalenin İzlenme Sayısı : 180

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.