MAKALELER / Küresel Isınmada Çözümler-Beyaz-Yeşil Çatılar






Küresel Isınmada Çözümler-Beyaz-Yeşil Çatılar:


1-- Kutupların beyaz buz örtüsü,dünyaya gelen güneş ışınımını aynen geri olarak uzaya yansıtmaktadır Küresel ısınma nedeniyle 1980 de kutuplarda olan buz alanı 10,5 milyon m2 den 2005 de 7 milyon m2 düştü.


1.1--Kutuplar eridikçe yansıtma azalacak ve küresel ısınma daha da artacak-ısınma arttıkça da daha fazla erime olacak.


2--Yapılan bir çalışma ile (Berkeley Üniversitesinden Fizikçi Arthur Rosenfeld-Haşim Akbari nin Dünya çapında kentsel yansıtmayı arttırarak karbondioksidi telafi etme adlı çalışmasına göre )100 büyük kentte


1--93 m2 lik çatı kaplamaları(tüm yüzeylerin % 25) ve


2--yol/kaldırımlar (tüm yüzeylerin % 35 i) beyaza boyanır ise(çatıları beyaza boyamak-asfalt yerine beyaz beton kullanmak suretiyle)

sağlanacak küresel serinletme etkine bağlı olarak daha az fosil yakıt kullanımıyla  sağlanacak sera gazı tasarrufu…….44 Giga ton olarak hesaplanmıştır.


2.1--Ve sağlanacak birkaç derecelik serinleme ile kentler üzerinde dumanlı sisin azalması sağlanacağı gibi , kentler üzerinde küresel serinleme sağlanabilir.Ve aynı şekilde yeşil çatı-yeşil teras  uygulamaları ile daha  fazla verim alınabilir mi….


3--Kaliforniya Eyalet yönetimi ,çıkardığı etkin enerji kullanımlı yapılar kanunu ile 2005 den beri yeni inşa edilen ticari yapılara beyaz çatı yapılmasını,gelecek yıldan itibaren de (tadil edilen binalar dahil) ısı yansıtan sistem kurulmasını zorunlu kıldı.


4--Yapılan deneysel bir çalışmada ; 27 C Ortam sıcaklığında 1m2 alanın beyaza boyanması ile bu alanda sıcaklık 27.5 C olarak ölçülürken-Siyaha boyanan aynı alanda sıcaklık 48.5 C olarak ölçülmüştür.





Makalenin İzlenme Sayısı : 500

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.