MAKALELER / Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları








Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları:

 

1--Bitter çikolatanın en kalitelisi içerisinde % 70 ila % 99 oranında kakao bulunanıdır. Yani çikolata ne kadar acı ise o kadar kalitelidir.

 

2--Stresi Azaltır:

 

2.1--İki hafta boyunca günlük 1.4 gram bitter çikolata yiyen insanların vücudunda ki stres hormon seviyelerinin azaldığı belirlendi.

 

2.2--Ayrıca bitter çikolata da stres, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik ile mücadeleye yardımcı olan magnezyum vardır.

 

3--Kolesterol Seviyesini Düşürür

 

3.1--Bitter çikolata kandaki (kötü kolesterol) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.

 

3.2--Koyu çikolatada bulunan güçlü antioksidanlar da kalp krizi veya inme riskini azaltır.

 

3.3--Klinik çalışmalardan elde edilen kanıtlar da, kakaodaki HDL ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (iyi kolesterol) seviyesini artırabilir olduğunu göstermektedir.

 

4--Kan Basıncını azaltır -Tansiyonu Düşürür:

 

4.1--Bitter çikolata yemek yüksen tansiyonu düşürebilir. Kakaonun içerisinde bulunana flavonoid maddesi tansiyonun düşmesini ve kalbe giden kan akışının artmasını sağlar.

 

4.2-- Kakaonun içerisinde bulunana flavonoid maddesi aynı zamanda kalp yetmezliğine ve ateroskleroz gibi kalp hastalıklarına da iyi gelir. Hatta bilişsel gerileme, demans ve inme riskini azaltır.

 

5--İnmeyi Önler:

 

5.1--Düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketilen bitter çikolata ilerleyen yaşlarda meydana gelen inme riskini düşürür.

 

5.2--Bitter çikolatanın içinde bulunan flavonoidler kanın yapışkanlığını azaltır, kalp krizine, felçlere ve kan pıhtılaşmasına iyi gelir.

 

5.3--Stockholm’ün Karolinska Enstitüsü araştırmacıları yaklaşık 10 yıldır, 45 ve 79 yaşları arasında yaklaşık 37.000 kişiyi inceledi. Araştırmacılar felç geçirme riskinin haftalık 2.2 gram çikolata yiyenlerin hiç yemeyenlere göre % 17 daha düşük olduğunu keşfetti.

 

6--Bitter Çikolata Da Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir :

 

6.1--Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bitter çikolata tüketen insanların beynindeki kan akışı üç saat boyunca artmıştır. Bu da, kısa süreli bellek ve kısa süreli genel uyanıklık düzeylerini artırır.

 

 

6.2--Ayrıca, bitter çikolata bulunan flavanollerin yüksek miktarı da uyku sıkıntısı yaşayan insanların beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve hatta kan dolaşımını artırarak yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

 

7--Kilo Vermenize Yardım Eder:

 

7.1--Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, aşırıya kaçmadan bitter çikolata yemek insanda doygunluk hissi sağlar ve yağlı, tatlı ve tuzlu gıdalara duyulan isteği azaltır.

 

8--Cildinizi Sağlıklı Tutar

 

8.1--Diyetinde orta miktarda bitter çikolata olan kişilerin ciltleri daha parlak ve kusursuzdur. Koyu çikolatada bulunan çeşitli antioksidanlar hücrelerde hasara neden olan serbest radikallerle savaşır ve cildi korur. Serbest radikaller yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

 

8.2--Koyu çikolata da bulunan flavonoidler cildinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından, güneş yanığından ve cilt kanserinden korur.

 

8.3--Koyu çikolatada ki kakao özü cildin hidrasyonunu engeller ve cildi geliştirir. Cilt pürüzlerini gidermeye yardımcı olur.

 

9--Öksürüğe İyi Gelir

 

9.1--Bitter çikolata yemeyi deneyin. Bitter çikolata öksürüğü tetikleyen sinirleri rahatlatıcı teobromine olarak bilinen bir kimyasal içerir.

 

9.2--İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nden Araştırmacılar, kronik öksürük hastası olan 300 kişiye iki hafta boyunca günde iki kez theobromine verdi. Bu bileşiği alanların yüzde 60’ı öksürmekten kurtuldu. Londra’daki Imperial College‘de yapılan bir başka çalışmada da benzer bulgulara rastlandı.

 

9.3--Ayrıca, bitter çikolata kardiyovasküler ve merkezi sinir sistemini de etkilemedi. Bitter çikolatayı yediğiniz zaman, öksürük ilaçlarını içtiğiniz zamanki gibi uykunuz da gelmez.

 

10--İshale İyi Gelir

 

Oakland Çocuk Hastanesi ve Araştırma Enstitüsü bilim adamları bitter çikolatanın ishal semptomlarını azaltabileceğini doğruladı. Kakao çekirdeklerindeki bir özellik ishal belirtilerini hızlı bir şekilde rahatlatır.

 

11--Kan Şekerini Kontrol Altında Tutar

 

11.1--Bitter çikolatada ki kakao ayrıca şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. 2005 yılında yapılan küçük bir İtalyan çalışmasında düzenli olarak koyu çikolata tüketimi diyabet riskini azaltarak, insülin duyarlılığını artırdığı bulundu.

 

11.2--Bitter çikolatada bulunan flavonoidler insülin direncini azaltmaya yardımcı olur ve vücudun verimli insülin üretmesine yardımcı olur.

 

11.3-- bitter çikolata diyabetik olan insanlar arasında kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ancak, şeker hastaları için piyasada kolayca bulunabilen şekersiz bitter çikolata tavsiye edilir.

 

Kaynak:www.milligazete.com.tr

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 869

Eklenme Tarihi : 29.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.