MAKALELER / 3 D Yazıcı ile İnşaat Yapmak








3 D Yazıcı ile İnşaat Yapmak:



1—Hollanda da Amsterdam da bir kanal evi 6 m yüksekliğinde kamermaker adlı yazıcıyla üretiliyor.



2—Evi parça parça odalar biçiminde ortaya çıkaran yazıcı 3m yüksekliğinde bir bloğun çıktısını bir haftada almakta.



3—Yazıcıda beton,demir gibi gerçek inşaat malzemeleri yerine sürdürülebilir kimyasal malzemeler kullanılmakta.3D yazıcılarda kullanılacak yapı malzemeleri-karbon elyafı gibi oldukça sağlam ve esnek malzemeler olabilir.Kısaca 3D İnşaat yazıcıları kullanıldıkça kendi malzemelerinide üretecek sektörü ve malzemeleride yaratacaklardır



4—Üç boyutlu yazıcılarla konut inşaatı şimdilik teknolojinin yavaş ilerleyen alanı.Bu yöntem ile işgücü maliyetleri oldukça düşürülerek ekonomik konut üretilmesi ve hızlı şehirleşmeye karşı yeteri kadar konut üretmi mümkün olabilir.



4.1--Ayrıca uzayda-ayda kurulacak kolonilerdeki insanlar için yapılacak barınaklar yerel malzeme ile ortamında 3D yazıcılar ile yapılabilir.



4.1--İnşaat üretiminde 15 sene sonra oluşacak muhtemel durum şu olabilir:mimari büro çizdiği evi,mütahhite CD olarak verecek 3D İnşaat yazıcısna yüklenen ev projesi yazıcı ile 1 senede imal edilen evi 1 ay da imal edebilecek.



4.2--İmalatta betonun yerini yazıcının malzeme mikserine konulan yenilenebilir-biyo malzeme alacak ve İmalatta Beton santralinin yerini alan malzeme mixeride yazıcıya malzeme dolduracak.



5—Türkiye bütün üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümleri 3D inşaat yazıcıları ile ilgili inşaat uygulamalarına girmeleri uygun olabilir.Zira erken yola çıkan yol alır.



2--3D Yazıcı İle Dubai de Bina Yapmak:

 

1--Dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş ofis binası Dubai’de yapıldı.

 

2--Üç boyutlu yazıcılardan herhangi bir ürün veya cisim üretilirken genelde hammadde olarak plastik kullanılıyor. Ancak, Dubai hükümeti, üç boyutlu yazıcı ile bina inşasında, İngiltere ve Çin’de dayanıklılığı test edilmiş özel bir çimento karışımı kullandıklarını açıkladı.

 

3--Birleşik Arap Emirlikleri Hükümet İlişkileri Bakanı Muhammed El Gergavi, bu projenin, Emir Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’un uzun vadeli hedeflerine uygun olduğunu söyledi.

 

3.1—El Maktum 2030’a kadar Dubai’deki binaların yüzde 25’inin, üç boyutlu yazıcı kullanılarak inşa edilmiş olmasını hedefliyor.


4--Gelecekte dünya ve uzayda bina yapı 3d yazıcılara doğru hızla ilerleyecek.Dubai erken kalkan yol alır özdeşiyinden yola çıkarak bu konuda yatırım yapmakta.Bu konuda yatırım yapacak  ülkelerin başında Türkiye de olmalıdır.Türkiyede bu konuda kürsüleri olacak biçimde hem araştırmaları yapılmalı hem uygulamaları. 


3--3D Yazıcı ile Ev İnşa Etmek-Doka Kalıp:

 

1--3D yazıcı üretim firması Contour Crafting’in yüzde 30’unu satın aldığını duyuran Doka Kalıp, ilk seri üretimine hazırlandığı robotik 3 boyutlu yazıcılar ile bina inşaatlarını hızlı bir şekilde tamamlamayı hedefliyor.

 

2--Boyları 8 ile 20 metre arasında değişen bu robotların ağırlığı 400 kilodan az olacak.

 

3--Sistemin her türlü konut ve altyapı projesi için uygun olmasının yanı sıra yaşanan afetler sonrasında da mağdurların konaklama ihtiyacı robotlar sayesinde hızlı bir şekilde giderilebilecek

 

4--Tasarlanan dijital ürün, öncelikle sanal ortamda 3D modelleme ile yüzlerce hatta binlerce yatay katmana ayrılıyor. Daha sonra bu ince katmanlar 3D yazıcıya aktarılıyor. Robot, katmanları belirleyip tek tek üzerinden geçerek ve beton harcı dökerek hazırlanan modeli 3 boyutlu ve katı bir halde çizmeye başlıyor.

 

5--Diğer 3D yazıcılardan farklı olarak Contour Crafting robotlarının beton dökmek ve dijital tasarımı 3 boyutlu katı bir nesneye dönüştürmekten daha farklı işlevleri de var. Bu robotik yazıcılar, bina yükselirken gerekli olan inşaat demiri sabitlemesi, boru ve elektrik tesisatı gibi diğer süreçleri de insan gücünü inşaata dahil etmeden yapabiliyor.


4--Yapı Elemanları 3d Printerlerle Üretilmeye Başlandı:

 

1—Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ile yapılan söyleşiden alıntılar:

 

1—Yakında başlatacağımız işlerden biriside 3D printer ile ev yapmak.Şuanda Hollandalı bir bir firma ile görüşmeler sürüyor.

 

1.1--3D printer ile konut cephesi ve zemini gibi birçok alan üretilebiliyor.

 

2—Şuana kadar çözülmemiş şey çok katlı olarak üretim yapmak.

 

3—3D printere ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor.Akışkan değil çok sert malzeme olmaması gerekiyor.

 

4—3 D printer ile ilk yapı elemanları üretmeye ikinci çeyrekte başlayacağız.

 

5—3D printer-yazıcıların yerlisi de var yabancısı da. Fiyatları 100-120.000 TL civarında. Üretimin maliyeti değişmekle beraber teknolojinin sağladığı en iyi şey kalite.

 

6—Islak zemin üretimini önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapmış olacağız. Arge bitti.Islak hacmi yerine getirip monte edeceğiz.Seramiği robotik kollarla üretme yönünde çalışmalarımız var.

 

7—Yorum:

 

1—İnşaata 3D yazıcıların kullanımı ile yapı elemanları daha kısa sürede yüksek kalitede üretilip, bunların tıpkı tünel kalıp gibi montajının yapılacağı bir döneme doğru ilerleniliyor.

 

2—Bir yandan da çok katmanlı-bütün üretim üzerine çalışmalar devam etmekte.

 

3—Türkiye inşaat sanayinde dünyada önemli ülkelerden biri konumunda.Bu nedenle güçlü firmalar bünyelerinde ciddi anlamda tıpkı satış grubu gibi teknik arge birimi kurup,bu birimin alt yapısını oluşturacağı araştırmalarla firmaya yön vermeye çalışıyor.Satışta arge de ayrı bir konu haline gelmekte.

 

4—İnşaat imalatı,Türkiye de büyümenin motorlarından biri durumunda.Buna karşın kullanılan malzemenin önemli bir bölümü ithal edilmekte.Bu ise cari açığa neden olabilmekte.Bu nedenle bu ürünlerin yerli hammadde ile yüksek kalitede üretimi oldukça önemli.

 

Kaynak:

1--Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Ocak-2015/s:10

2--www.amerikaninsesi.com/-Dubai’de Üç Boyutlu Yazıcı ile Bina Yapıldı-30 Mayıs 2016-Jeff Custer

3--Dünya Gazetesi-17.03.2018






Makalenin İzlenme Sayısı : 4607

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.