MAKALELER / Balın-Pekmezin Sağlığa Faydaları








Balın-Pekmezin Sağlığa Faydaları:

 

1—Balın Sağlığa Faydaları:

 

1—Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve benzer etkileri gerçekleştirmek amacıyla çay şekeri tüketimi yerine bal ve pekmez tüketimi önerilebilir.

 

1.1--Çayınızın içerisine bir kaşık dolusu, şeker yerine balı tercih edin.

 

1.2--Bal, saf boş kalori olan şekere göre sağlığımıza oldukça faydalıdır.

 

2--Balın ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500'e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri gösterilmiştir.

 

2.1--Ayrıca kabızlığı giderdiği, damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği,

 

2.2—Balın, yağ sindirimini kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiği de ileri sürülmektedir.Açık yaraya hakiki bal sürüldüğünde yara hızla iyileşebilmektedir.

 

2.3--Elde edilen veriler balın bağışıklık sistemini aktive ettiği ve hakiki bal-akciğer kanserinde karadenizin deli balı bir çay kaşığından az olacak biçimde bal yemenin kanser ve kanserin yayılmasına karşı avantajlar sağlayabileceğini önermektedir.

 

2.4--Antibakteriyel etkisi sayesinde bal, diş çürüklerine neden olan bakterilerin büyümesini engelleyebilmektedir.

 

2.5—Bal,yorgunlukları giderir.Her sabah bir kaşık bal yemenin vücudun enerjisini arttır.

 

2.5.1--Bir çay kaşığında 17 gram karbonhidrat bulunduran bal, beyin için gerekli glikoz kaynağının da önemli bir kısmını destekler.

 

2.6--Ayrıca bal, kaslarınızın yorulmadan daha verimli çalışmasını sağlar. Her sabah bir kaşık bal yiyerek vücudumuzu koruyabiliriz.

 

2.7--1 çay kaşığı bal 21 kaloridir. Günlük kalori dengemizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebiliriz.

 

2.8--özellikle 12 aylıktan küçük bebeklerde tüketimin olmaması gerektiği söylenebilmektedir.

 

2—Pekmezin Sağlığa Faydaları:

 

2.1—Pekmez, insan vücuduna hızlı enerji kazandırdığını, bu enerjinin özellikle yoğun aktivitesi olan çocuklara, sporculara büyük faydası olmaktadır.

 

2.2--Sofralarımızda pekmez bulundurduğumuz takdirde, günlük vitamin ihtiyacımızın %20'si karşılanabilecektir.

 

2.3--Üzüm ve pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacının da büyük bir kısmını karşılamaktadır.

 

2.4—Pekmezin, demir yetersizliği durumlarında da yardımcı bir gıdadır.Özellikle İki yemek kaşığı pekmez-harnup-keçiboynuzu pekmezi tüketmekle günlük demir ihtiyacının % 35'i karşılanabilir.

 

2.5--Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ağrılarına iyi gelip kalp sistemini düzenlemekte, bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermektedir.


3--Ayrıca sıfır kalorili tatlı kaynağı olarak stevia bitkisi ve chia tohumu büyük marketlerde bulunabilmekte.


4--Uzmanlara göre kaliteli tatlıda(glikoz şurubu yerine şeker kullanılan) aşırıya kaçınılmadığında sürece bir problem olmayabilir.Ancak aşırı tatlı kişiyi obezleşmeye götürüyorsa-bel kalınlığı artmaya başlamışsa buna bağlı hastalıklar oluşabilir.

 

Kaynak: http://www.haberekspres.com.tr/saglik


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 838

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.