MAKALELER / Bilgisayarda Bilgi Akışı-Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi







Temel Yaklaşım:

 

1--Bilgisayarda bilgi akışı ile Akışkanlar Mekanigi arasında analoji kurulacaktır.Buna gore işletmede bilgi akışı ile  su akışı arasında analoji kurularak Su akışının matematiksel anlamda dinamiginden yararlanarak bilgi akışı gözlemle uyumlu yorumlanacaktır.

 

2--Temel Formüller ve gösterimler:  


Re:Reynolds sayısı   


V(byte/sn):bilgi akışhız 


m:bilginin akıcılıgı(vizkozitesi)(byte)   


r:bilgi yogunlugu(byte/kapasite)                                       

d:hard disk kapasitesi(byte)xkullanım %si      


c:direnc katsayısı   


 t:bilginin işlendigi süre                   


R:bilgi akışına karşı olusan direnc    


H:Rxt:toplam direnc

  

                     Laminar akışta         C:64/Re       

            2                                                  -1/4

 R:CxV/d       Türbülanslı akışta  C:0.316xRe        

  

Akışkanlar Mekanigıne gore:


1-Reynolds Sayısı ve akışın durumu:     Re:V.d.r/m                                          


Re:0…..2000 arası akış laminar

    

Re:2000….4000 arası yarı türb.       

                                                                                     Re:4000 den büyük türbülanslı

 

3-- Re sayısının diferansiyeli alınırsa  Buna göre dRe/dt=dv/dt=0 olur v=sabit anlamına gelir.

 

4—Bilgisayardaki bilgi akışı için Reynolds sayısı 2000 nin altında kalmalı.Bu durumda  data akışı laminar olacaktır.Eger akış türbülansa kayarsa bu durumda bilgisayar donabilir veya Re sayısını aşagı çekmek için akış hızı düşecek bu durumda bilgisayar yavaşlayacaktır.Özellikle kişisel bilgisayarlar

 

4.1-farklı komutta afallayıp sonra toparlanmaktadır.Bu durumda akış hızı(V)düşecektir.Bununnedeni data yogunlugunun yüksek ve akıcılıgın düşük olması nedeniyle,2000 nin altında kalabilmek için akış hızı düşecektir.

 

4.2-Aynı program ile hesap yaparken her defasında programda hesabı bitirip yeniden bilgisayarı dinlendirmeden programa girilirse bigisayar 1,2 girişten sonra donmaktadır.

 

4.3—Bunun nedeni defalarca girerken her defasında bilgi akıcılıgının yani vizkizitenin akışın koyulaşmasıyla düşmesidir.Sonuçta (m) akış koyulaştıkça sıfıra yaklaşmakta ve Re sayısı  sonsuza gitmekte ,bu durumda donma oluşmaktadır.

 

5--Kısaca Re sayısının sonsuza gitmesi nedeniyle donma oluşabilir.Bunun için 1-akışın yogunlugunun artması 2-akıcılıgın düşmesi 3-işlem hızının artması(d=hard disk kapasitesi sabit)

 

6--Programda iken bigisayar beklerse donma olabilmektedir.Bu durumda akış hızı V=0 olmakta sonuçta Re=0 ve direnç R=0 olmaktadır.Kısaca Re=0,sonsuz olursa bilgisayar donmaktadır. Sıkıştırılmış dosyanın (m) si çok düşüktür yani akış koyudur.

 

7--Sabit bir noktaya bakarsanız belli süre sonra  o nokta bilinç alanında kaybolur yani  noktanın bilinci yok olur. Bu nedenle dRe/dt=0=dv/dt   v=sabit.Kısaca bilinç data akışının sabit olması durumunda ortadan kalkar Benzer şey bilgisayar içinde geçerlidir.

 

8--İnsan beyni bu problemi beyinde data akışını kaotik(non lineer=gelişigüzel)olarak saglayarak çözmüştür.

 

9--Bilgisayarda data süreci lineer diferansiyel denklemce idare edilir.Eger data akışı kaotik olarak tasarlanabilirse bu bilgisayarlar bilinçli davranış gösterebilir diyebiliriz.Ancak bilinç saglansa bile ölümsüz bir ruhları hiçbir zaman olmayacak.Kısaca hep makine olarak kalacaklar..




Makalenin İzlenme Sayısı : 284

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.