MAKALELER / Dünya Ne İzliyor





Dünya Ne İzliyor:

1--Kolombiya'da son yıllarda en fazla ilgi gören yapımlar güzel kızların uyusturucu çetelerine girerek özledikleri hayata kavuşmalarını anlatanlar.

1.1--Kolombiya'dan diger Güney Amerika ülkelerine yayılan bu yeni dizilerin baş karakterleri "Narko-Sinderella"lardan oluşuyor.

1.2--Kolombiya'daki bu yeni narko-dizi trend'inin tek izleyicisi Kolombiyalilar ve ABD'deki latin kökenliler değil. Bu diziler Meksika'ya da ihraç edilmiş durumda.

2--Arap ülkelerinde trend'i Türk dizilerin belirlediğini artik sağır sultan bile duydu. Bu ülkelere sadece 2007-2008 arasında satılan Türk dizilerin toplamı 20'nin üzerinde.

2.1--Ancak Arap dünyasında Mısır ve Suriye dizileri arasinda da sıkı bir rekabet var. Suriye'de ciddi konuları isleyen gerçekçi diziler yaygın. 


2.1.1--Örnegin "Eswak el-Naime" liseli ergenlerin problemleri (üzerine yoğunlaşırken, "Asr el-Cunun, Bab el-Hara, Cevarih" gibi diğer ilgi gören dizilerde tarih, sosyo-külturel meseleler ve bol romantizm tercih ediliyor. "Fihum el-Hesma" ise sosyal konulara eğiliyor.

3--Mısır özellikle Ramazan ayına yönelik dizileriyle rakiplerini arkada bırakıyor, büyük ilgi görüyor.Bu dizilerden özellikle biri geçtiğimiz Ramazan ayında oldukça tartışma yarattı.

4-- "Cemaat" isimli ihvani Muslimin grubunu konu alan dizi kimilerine göre tarihi gerçekleri yansıtırken, kimilerine göre de yalanlarla dolu, propaganda amaçlı olduğu gerekçesiyle tartışma konusu oldu.

5--İran'da da bu yıl tartisma yaratan bir dizi oldukça popülerdi. Ülkenin meşhur aktörlerinden Mehran Mudiri'nin başrolünu oynadigi "Acı Kahve" katı bir rejimin 5 yılını ve kötü icraatlarının üzerinin nasıl örtüldüğünü anlatıyordu.

5.1--30 bölüm sonra bu sene dizi İran devlet televizyonu tarafından yayından kaldırılınca kızılca kıyamet de kopmuş oldu. Dizi yayından kaldırmasına rağmen tüm ülkeye DVD'ler vasıtasıyla dağıtılarak büyük bir patlama gerçekleştirdi.

6--Kuveyt'te ise "Bir Adam, Altı Kadın isimli dizi geçen yılın en başarılı sitcom'uydu ve altı kadınla yaşayan bir adamın maceralarını anlatıyordu.

7—ABD de çok tutulan dizi olan Big Love", müteahhit Bill Henrickson, üç karısı ve bir sürü çocuğunun hikayesini anlatırken ,siter wives" yani kumaların kendi aralarındaki ilişkilerin anlatıldığı hikayeleriyle yeni bir dizi trend'i doğurmuş.

8--Nijerya'da trendleri diğer ülkelerine aksine televizyon değil sinema belirliyor. Hollywood ve Bollywood'dan sonra dünyanın en üretken film endüstrisine sahip Nijerya sineması Nollywood yılda 1200'ün üzerinde film çekiyor.

8.1--Çoğu 40-50 bin TL'ye mal olan ucuz filmler Nijerya dışında diger Afrika ülkelerinin de ihtiyacını karşılıyor.

8.2--Nollywood'da yok yok ama yükselen trend, ülke geleneklerinde ayrı bir yeri olan büyücülükle ilgili filmler. Hıristiyanlığa bol atıfta bulunan yapımlar da ilgiyle izleniyor. Sevilen bir başka konu da farklı dinlerden karakterlerin aşk hikayeleri.

9—Yorum:Dünya Ülke insanlarının bu dizilerle bol bol vakit harcadığı bu ortamda küresel ısınmayı ciddiye alan ülkeler herhalde Almanya ve İskandinavya ülkeleri olsa gerek.

Kaynakça: Yeni aktüel – 2010- 61




Makalenin İzlenme Sayısı : 249

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.