MAKALELER / Pamuklu Kumaşların Ultrasonik Enerji Desteği ile Boyanmasında Sağlanan Tasarruf








Pamuklu Kumaşların Ultrasonik Enerji Desteği ile Boyanmasında Sağlanan Tasarruf:

 

1--Bu deneysel çalışmada, tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine boyama işlemlerinde-Reaktif boyarmaddeler ile boyamada ultrasonik enerjinin kullanımı iyi renk özellikleri ve yeterli haslığa sağladığı anlaşılmıştır.

 

2-- Tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine işlemlerinde, işlem süresi konvansiyonel işlemden çok daha kısadır. (> %20).

 

3--Tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine boyama işlemlerinde daha az su kullanımı, konvansiyonel işlemde kullanılanın %50’den daha az, mümkündür.

 

3.1--Bundan dolayı tek banyoda kombine işlemler daha az kimyasal madde kullanımı, su ve enerji tasarrufu gibi birçok avantaja sahiptir.

 

4--Tek banyoda kombine işlemlerde kullanılan su miktarı 1.6 birimden 1 birimin altına düşmüştür. Diğer bir ifade ile, tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine işlemlerde kullanılan su miktarı, konvansiyonel ve ultrasonik destekli işlemlerden %56 daha azdır.

 

Kaynak: XIII. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu

2-5 Nisan 2014-Pamuklu Kumaşların Ultrasonik Enerji Yardımı İle Tek Banyoda Kombine Boyanması--Burcu Yılmaz Şahinbaşkan--Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tekstil Eğitimi Bölümü, Göztepe, İstanbul, Türkiye-burcuyilmaz@marmara.edu.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 423

Eklenme Tarihi : 14.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.