MAKALELER / Asansör Bilgileri-Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine Göre






Asansör Bilgileri-Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine Göre:

 

1--Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği (2017 Asansörle) İlgili Kısımlar:

 

1--Bina girişlerinde engellilere yönelik ön bahçede parsel sınırına kadar giriş rampası veya merdivene bitişik dar kenarı en az 0.90 metre ve alanı en az 1.20 m2 engelli asansörü yeri ya da mekanik kaldırma iletme platformu yapılır.

 

1.1--Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle engellilerin kullanımı için farklı uygulama yapılabilir.

 

1.2--Bina girişinde ve bina içinde bulunan rampaların eğimleri aşağıdaki değerlere uygun olmak zorundadır:

 

En fazla vükseklik        En fazla eöim

15 cm ve daha az         1:12 (%8)

16-50 cm arası             1:14 (%7)

51-100 cm arası          1:16 (%6)

100 cm üzeri               1:20 (%5)

 

 

2--MADDE 34:

 

1--Uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılmak, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesis edilmek zorundadır,

 

1.1--iskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur.

 

1.2--Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir.

 

2--Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2'den, kapı net geçiş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz.

 

2.1--Asansör kapısının açıldığı sahanlıkların genişliği, asansör kapısı sürgülü ise en az 1.20 metre, asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az 1.50 metre olmak zorundadır.

 

2.2--Birden fazla asansör bulunan binalarda, asansör sayısının yarısı kadar asansörün bu fıkrada belirtilen ölçülerde yapılması şarttır.

 

2.3--Tek sayıda asansör bulunması durumunda sayı bir alta yuvarlanır. TSE standartlarının bu fıkrada belirtilen ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde; taban alanında yapılaşma hakkı 120 m2'nin altında olan parseller ile tek bağımsız bölümlü müstakil konut binalarında TSE standartlarına uyulmasına ilgili idaresi yetkilidir.

 

3--Mevcut binalarda yapılacak tadilatlarda, bu madde hükümlerinin ya da TSE standartlarının uygulanmasında idaresi yetkilidir.

 

4--Kullanılabilir katlar alanı tek katlı olan binalar hariç 800 m2'den veya kat adedi birden fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur.

 

4.1--Ayrıca, kat alanı 800 m2'den ve kat adedi 3'ten fazla olan umumi binalarla yüksek katlı binalarda ikinci fıkrada belirtilen asgari ölçülere uygun ve en az 2 adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunludur.

 

4.2--Bu asansörlerden en az bir tanesinin herhangi bir tehlike anında, arıza veya elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulaşıp kapılarını açacak, yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, kuyu içinde, duman sızdırmaz nitelikte, kesintisiz bir güç kaynağından beslenecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.

 

5--10 kat ve üzeri binalarda asansörlerden en az bir tanesi yük, eşya ve sedye taşıma amacına uygun olarak dar kenarı 1.20 metre ve alanı 2.52 m2'den, kapı genişliği ise net 1.10 metreden az olmayacak şekilde yapılır.

 

6--Binalarda usulüne göre asansör yapılmış olması, bu Yönetmelikte belirtilen şekil ve ölçülerde merdiven yapılması şartını kaldırmaz.

 

7--Asansörün yapılması ve işletilmesi ile ilgili hususlarda; bu madde hükümleri de dikkate alınarak, 29/6/2016 tarihli ve 29757 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) ve TSE standartları hükümlerine uyulur.

 

8--Asansörlerin, bodrum katlar dâhil tüm katlara hizmet vermesi zorunludur.

 

9--Asansörlere bina girişinden itibaren erişilebilirlik standartlarına uygun engelsiz erişim sağlanması zorunludur.

 

10--Asansörler, erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli donanımlara sahip olmak zorundadır.

 

11--Özellik arz eden binalarda, binanın kat adedi, yapı inşaat alanı, kullanma şekli göz önünde tutularak asansör sayıları ile asgari ölçüleri ilgili idaresince artırılabilir.

 

12—Not:Tüm Asansörler Engelli Erişimine (TS EN 81-70) Uygun Olmalıdır.

 

 

2—Asansör İmalatı İçin Bilgi Notu:

 

1--Asansörlü binalarda asansör makine dairesi ve kuyu ölçüleri yukarıdaki tablodan alınmalı.

 

1.1--Makina dairesine normal kat merdiveni  ile erişilebilmeli.Makina daireine erişmek için 17x27 cm basamak ölçüsünde 50 cm genişliğinde profil-demir merdiven yapılması.

 

1.2--Makina dairesinde 60x40 cm vasistaslı pencere olmalı.

 

1.2.1--Ve çok kullanılan asansörlerde bu pencereye 35 cm çapında pencere tipi fan takılıp ,bu fan panoda asansör hareket devresine veye 25 C ayarlı termostata bağlanabilir.Bu fan asansör çalıştığı zaman dilimi içinde Makine dairesini serinleterek panonun uzun yıllara sağlıklı çalışmasını sağlar.

 

1.3--Makina dairesi duvarları çift-sandaviç duvar olmalı.Kuyunun iç yüzeyinin ve makine dairesinin iç sıvasının perlitli sıva ile sıvanması.

 

1.4—Makine dairesi için tasarruflu gün ışığı ampul takılması.

 

1.5—Kuyu içine etanj ampullü kuyu aydınlatma yapılması

 

1.6—Kuyu dibine inmek için 40 mm profilden 40 cm genişlikte gemici merdiven yapılması.

 

 

2--Özürlü Asansörleri için en uygun ve TOKİ nin belirlediği asansör 8 kişilik-630 kg lık konut asansörü olup,kabin içinde buton ve tutamaklar 100 cm yükseklikte olup,asansörü kullanma ya kart yada özel anahtar ile mümkündür.

 

3--Asansör makina dairelerine normal kat merdiveni ile ulaşılamalı ve makina dairesinde en 60x40 cm lik vasistaslı pencere-300 mm lik açık havaya çıkan pimaş çıkışı olmalı.

 

4--Asansör Projelerinde  kuyu dip derinliği her durumda 140 cm den aşağı olmamalı ,

 

4.1--Konuttakuyu eni140 cm den ,derinliği 160 cm  aşağı olmamalıdır.

 

4.2-- işyerlerinde kuyu eni 180 cm de,asansör kuyu derinliği 200 cm aşağı olmamalıdır.

 

 

3—Eski İstanbul İmar Yönetmeliğine Göre Aranan Şartlar Şunlar idi:

 

3.1--ZK+4NK  için asansör yapılması zorunludur.

 

3.2--Asansör kuyusu:dar kenarı 120 cm den ,alanı ise 1.80 m2 den,kapı genişliği 90 cm den az olamaz.Asansör önü sahanlık genişliği  sürme esalı kapılarda 120 cm,dışa açılan kapı ise 150 cm olmalıdır.Konut binalarında 12 daireden fazla ise dar kenar 140 cm alanı 2.5 m2 den az olamaz.

 

3.3--ZK+9NK veya toplam konut sayısı 20 yi geçen binalar için en az 2 adet asansör yapılması gerekir.

 

3.4--Kullanılabilir Katlar Alanı 800 m2 den ve kat adedi 1 den fazla olan umumi-işyeri binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur

 

3.5--Kat alanı 800 m2 den ve kat adedi 3 den fazla olan umumi binalarda en az 2 adet asansör olmaküzere, trafik hesabına göre hesaplanacak birisi insan diğer hem insan hem yük taşıyacak nitelikte asansör yapılacaktır.

 

3.6--Bu asansörlerde bir arıza durumunda kesintisiz güç kaynağı(jeneratör -kesintisiz güç kaynaklı veya kata getiricili) şekilde tesis edilmesi gerekir.

 

3.7--Umumi binalarada yapılacak asansörlerden en az bir tanesi bedensel özürlülerin kullanımına uygun yapılacaktır. iç kabini 110x140 cm--kapı genişliği 85 cm tutunma kolu 85-90 cm,kapıları otomatik veya fotoselli olacaktır.

 

5.8--İstanbul İmar Yönetmeliğine göre seçilen minimum ölçüler, Madde 4 yazılan ölçülendirme tablosuna göre daha zayıf olduğu için yada ölçülendirme değerleri minimum değerlerin üstünde olduğu için Sonuç olarak; ölçülendirme tablosu değerlerinin kullanılması imalatın sağlıklı yapılabilmesi için uygun olacaktır.






Makalenin İzlenme Sayısı : 5607

Eklenme Tarihi : 03.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.