MAKALELER / Deprem-1999 Depremi Faylarda Domino Etkisiyle Oluştu






1999 Depremi Faylarda Domino Etkisiyle Oluştu:

 

1—Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesinden akademisyenler 17 Ağustos 1999 İzmit depremine dair verilerin yeniden değerlendirilmesi yeni bir araştırmaya imza attı.

 

1.1—Nature Geoscience dergisinin Haziran 2018 sayısında yer alan araştırmaya göre Ana depremden 44 dakika öncesinden itibaren fay hattı boyunca batıdan doğuya hareket eden deprem fırtınası-toplam 26 öncü deprem domino etkisiyle 7.6 lık depremi oluşturdu.

 

2—Elde edilen sonuçlara göre çok parçalı kırılma modeline göre yan yana komşu başka bir noktadaki diğer bir depremi tetikleyerek meydana geldiğini gösteriyor.

 

2.1—Tüm öncü depremlerin fay hattından birbirine yakın ancak farklı noktalarda meydana geldiğini ve hiçbirinin tekrar etmediği saptandı.

 

3—Yorum:

 

1—Farklı noktalardaki öncü depremler fayı rezonansa getirerek öncülerin super pozisyonu ile oluşan dış kuvvet tıpkı bir köprüyü rezonansa getiren bir dış kuvvet gibi 7.6 lık kırılmayı meydana getirmiş olabilir.Kısaca kuzey Anadolu fayına etki eden bu 26 öncu deprem fırtınası ,fayı rezonansa getirerek 7.6 lık kırılmaya yol açmış olabilir mi.


2--Türkiye ve yurtdışında vuku bulmuş 6.5 in üstündeki depremleri(1999 depremi dahil), yapay zeka ile eğiterek,elde edilen yazılımla Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsüne gelen yer sinyallerini bu programa giriş yaparak olabilecek büyük depremleri tahmin edebilirmiyiz.


2.1--Aynı sayı setlerinin kaotik analizi ile deprem tahmini yapabilirmiyiz.


2.2--Aynı zamanda Depremin mekanik rezonans modellemesi için multidisipliner-Deprem bilim-Mak.Müh bir modelleme-analoji  çalışması yapılabilir.


2.2--Bu konuda herhalde çalışma yapılması uygun olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 472

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.