MAKALELER / Hidrojen Üretimi-Biyolojik-Hidrojenli Araç Kazaları






Hidrojen Enerjisi:


1--Hidrojen motorlu araçlarda kullanılacaktır.Bunun için bu araçlarda:


1-Hidrojeni depolayacak yakıt depoları,büyük yüzey alanına sahip-nanoparçacıklı bir malzeme kullanılmalıdır.


1.1--Madde nano düzeye gelince yüzey,parçacığın küçülmesine oranında karesiyle dopru orantılı olarak yüzeyi büyür.


1.2--Bu yüzeyde,bağ kuvvetlerle hidrojen normal şartlarda depolanabilir.Bu depoda hidrojen çekildikçe ,motora doğru yollanır.


1.2.1—Hidrojenli araçların yakıt depolarındaki kazalara karşı ciddi anlamda teknik çözümler bulunmalıdır.


2-Bu motorların kullandığı hidrojen,yakıt piline gönderilerek,yakıt pilinde elektrik elde edilir.Elde edilen elektrik ile aracın elektrik motoru çalıştırılır.


3-Mevcut bütün araçlar bu yapıya gelmesi için,yakıt pili ve elektrik motoru ile olacak şekilde tadil edilebilir.


2--Hidrojen Enerjisinin Üretimi:


1-Doğalgazı üreten Rusya vs devletler için hidrojen metandan üretilebilir


2-Petrol üreten ülkeler ise petrolden üretebilir.


3-İsteyen ülkeler ise yenilenebilir kaynaklar(rüzgar-güneş vs)dan elde edilen elektrik ile suyun hidrolizinden üretecektir.Suyun hidrolizinden yoğun hidrojen elde etmekte kullanılan katalizörler nano boyutlarda parçalanmak suretiyle yüzey alanı yüksek seviyelere  çıkarılarak,yoğun hidrojen üretimi mümkün kılınacaktır.


3-Üretilen Hidrojen mevcut petrol kartelleri ve istasyon ağları ile kullanıcılara- otomobillere aktarılacaktır.


4-Ülkelere sevk edilen doğalgaz borularının ,ülke içinde ulaştığı terminallerde Uluslararası kartellerce hidrojen üretim fabrikalarının kurulması.ve bunların,doğalgaz yerine üretilen hidrojeni istasyonlarına dağıtması sözkonusu olabilir.


3—Hidrojen Enerjisinin Küresel Isınmaya Etkisi:

1—Araçlar Hidrojene geçtikçe atmosfere daha fazla su buharı gönderilecektir.Bu durumda iklim daha yağışlı hale geldiği düşünülebilir.Bir sera gazı olan su buharı atmosferde daha yoğun hale gelirse gelen güneş ışınımı daha fazla tutulacak küresel ısınma artacaktır.Kıasaca hidrojen enerjili dünyada iklim sıcak ve yağışlı ve nemli hale gelebilir.

 

4-Hidrojen Depolama Çözümleri:

 

1-G.Kore Seul Ulusal Üniversitesinde Jisoon Ihm ve meslektaşları tarafından titanyum atomlu poliasetilenin polimer zincirine bağlandığı zaman m3 te 63 kg hidrojen tutabildiği bir malzeme ortaya çıkarıldı.

 

2--Bu malzeme:düşük maliyetli-yüksek kapasiteli hidrojen depolama araçları için oldukça önemli.

 

2.1--Bu amaçla daha önce karbon nanotüplerle  düşük sıcaklıklarda veya yüksek basınçlarda deneyler yapılmıştı.

 

2.2--Bu malzeme; yakıt pillerinde veya diğer amaçlarla kullanılacak hidrojenin pratik  çalışma koşullarda depolanmasında oldukça önemli olabilir.


5-Hidrojen Üretimi-Biyolojik-Hidrojenli Araç Kazaları:

 

1--ABD ,Texas  A-M Üniversitesi Kimya bölümünün yaptığı bir çalışmada E.coli bakterisinin DNA sında altı özel geni silinerek,bakteri Hidrojen üreten makinaya çevrilebildiği ve bakterinin sadece doğal süreçlerden 140 kez daha fazla hidrojen üretmeye başladığı saptandı.

 

1.1--Ancak çalışmaya göre bir evin ihtiyacını karşılamak için kurulacak 1 tonluk tankta üretilecek hidrojen için hergün 80 kg bakteriyi tanka koymak gerektiği anlaşılmıştır.

 

1.2--Çalışmayı yürüten Thomas Wood a göre amaçlarının 80 kg bakteri girişini 8 kg düşürmek olduğu söylemiştir.

 

2--İngiterede Sheffiled Üniversitesindan Yajue Wu hidrojen arabalarının tünel içinde yol açabileceği kaza ile ilgili  bir bilgisayar simülasyonu oluşturdular.

 

2.1--Hidrojenli arabalarda,Sızıntı yapan Hidrojen tankından yüksekliği metrelerle ölçülen  yüksek ivmeli jet alevi meydana getirmektedir.Bu alev ile  tünel tavanında yangın sensörleri-yağmurlama sistemini işe yaramaz hale getirecek ciddi hasarlar gelebilir.

2.2--BMW nin sözcüsü ise prototip hidrojen araba çarpışma testlerinde  yakıt tankında herhangibir yırtılmaya tanık olmadıklarını söyledi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 687

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.