MAKALELER / Mikro Dalga Kullanımına Bağlı Enerji Tasarrufu- Sanayide






Mikro Dalga Kullanımına Bağlı  Enerji Tasarrufu- Sanayide:

 

1-- Zararlı Otların - Mikrodalga İle Bertaraf Edilmesi:

 

1.1--Kimya Mühendisi Harun Reşit Kuraner tarafından yapılan araştırmalara göre:KOSGEB'esunduğu bir proje. "Zararlı otların - mikrodalga ile bertaraf edilmesi" projesi. Bu projeyi 1997 yılından beri KOSGEB'in İTÜ Maslak kampusundaki yerinde sürdürüyor.

 

1.2--Kuraner'in projesi, traktörün önüne ve arkasına bağlanan, mikrodalga uygulayan parçalardan oluşuyor. Sistemin elektrik enerjisi de traktörden elde ediliyor.

 

1.3--Bu önemli proje kredi imkanları nedeniyle durdu.Zararlı otları bertaraf eden kimyasal maddelerin zararlarından bıkan Türkiye Şeker Fabrikaları, pancarda zararlı otların kurutulması projesiyle ilgilenmiş ve halen de görüşmeler sürmekte.

 

2-Ekmek Üretiminde Mikro Dalga Kullanımı:

 

2.1--İlk deneme üretimleri çok başarılı. Fırından kontrollü olarak günde 20 bin adet 60 gramlık sandviç ekmeği çıkıyor. Böylece geleneksel metotlara göre

% 46 daha az enerji harcanarak üretim yapılabiliyor.

 

3-Kurutmada Mikro Dalga Kullanımı:

 

3.1--Örneğin ……….Baharat firması için maydanoz kurutma işleminde. İpekyolu Baharat, maydanozu güneş enerjisi fırınında kuruttuğunda, maydanozlar sararmış halde çıkmış.

 

3.2--Oysa aynı işlem Kuraner'in ekmek fırınında mikrodalgaya tabi tutulmuş ve ürünler arzulanan kuruluğa ulaştığında hala yemyeşil oldukları gözlenmiş.

 

4-Mercimek unu kurutma fırını:

 

4.1--Yapımı bitmek üzere olan fırın, mercimek ununda arzulanan yüzde 7.5 nem oranının yakalanmasını sağlıyor. Halen konvansiyonel yöntemlerle düz ısı verilerek yapılan işlem, mikrodalgayla kontrollü bir biçimde yapılabiliyor. Böylece örneğin hazır çorbaya katılması için gereken % 7.5 nem oranı yakalanabiliyor.

 

5-Porselen Kurutma:

 

5.1--Mikrodalganın başka bir uygulama sahası porselende.Bu yöntemle, enerjiden tasarrufun yanında, porselenlerin kenarlarının kırılmasına yol açan eski kurutma işlemi terk ediliyor.

 

5.2--Mikrodalga ile, 10 saat olan kurutma işlemi 3 dakikaya düşürülebiliyor. Ayrıca geleneksel yöntemde ısı kenardan verilip porselenin ortasına dek ulaşması beklendiğinden, bu esnada çok ısınan kenar kısımları çabucak kırılabiliyor.

 

6—Mikrodalga İle Havayı Isıtmak:

 

6.1--Mikrodalga ayrıca, havayı ısıtmak için konveyör sanayinde mikrodalga kullanılabilmekte. Bu sanayide halen elektrikle ısıtılmış yağın geçtiği serpantinlerden ortam ısıtılabiliyor. Oysa mikrodalga ile % 46 daha az enerji ile aynı ısı elde edilebilmekte.

 

7-Mikrodalga İle Besin Pişirilmesi:

 

7.1--Mikrodalga ile besin pişirilmesi kanserojen yapılar oluşturma anlamında incelenmelidir. Ancak uygulamada kabul gören yaklaşım mikrodalga fırınlarda ısıtma yapılması için plastik yerine cam kaplar kullanılmalı ve ısıtma bir kere yapılmalı olarak kabul edilmektedir.

 

8—Diğer Uygulamalar:

 

8.1--Kuraner'in anlatımıyla, kurutma, enerji tasarruf, hedeflenen her yerde mikrodalga kullanılabilir. Kuraner uygulamanın kolayca ve başarıyla yapıldığı alanları şöyle sıralıyor:

 

8.2--Gıda Ürünlerinin kurutulması,


8.3--Pastörizasyon, yemek pişirme, donmuş gıda buzunun çözülmesi, unlu gıdaların pişirilmesi.,

 

8.4--Ahşaptaki mantarın, kerestedeki kurtların yok edilmesi; orman ürünlerinin kurutulması, kömürün iyileştirilmesi.,

 

8.5--Kimyasal reaksiyonun hızlandırılması. Kağıt, tütün, elyaf, plastik ürünlerinin kurutulması.

 

8.6--Harun Reşit Kuraner son olarak firmaların devlet desteğine bağlı Ar-Ge faaliyeti yürütmelerini ve firmaların bu tür yeniliklere açık olması ve cesaretle yatırım yapmaları gerektiğini düşünüyor.

 

8.7--Kuraner'e www.makkimsan.com.tr adresinden ulaşılabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 613

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.