MAKALELER / Asteroit-Dünya’ya Çarpma Potansiyeli Olan Gökcisimleri-Apofis Asteroidi





Asteroit-Dünya’ya Çarpma Potansiyeli Olan Gökcisimleri-Apofis Asteroidi:

 

1--2019 yılında da Apofis olarak adlandırılan bir asteroidin gözlemlerinden elde edilen yörünge kestirimi sonucunda bu gökcisminin Dünya'ya 2029 yılında adeta "teğet" geçeceğinin ve ilerleyen yıllarda birkaç kere daha Dünya'nın çok yakınından geçmesinin mümkün olduğu duyurulmuştur.

 

2--Dünya'ya çarpan gökcisimlerinin geçmişte Dünya’ya ve Dünya üzerindeki yaşama çok büyük etkilerinin olduğu düşünülmektedir. Örneğin, 65 milyon yıl kadar önce 10 km boyutlarında bir asteroidin Dünya’ya çarpması ve bu çarpışmanın meydana getirdiği patlamayla atmosfere karışan gaz ve tozun dönemin iklimine yaptığı etkiyle canlı türlerinin %75’inin soyunun tükendiği iddia edilmektedir.

 

2.1--65 milyon yıl kadar önceki çarpmanın, dinozorların sonunu getirirken memelilerin de altın çağını başlattığı pek çok bulgudan yararlanarak ortaya konulmaktadır

 

3--Ne kadar iyi gözlenirse gözlensin mutlaka gözlemlerden elde edilen verilerde bir miktar belirsizlik olması kaçınılmazdır. Ayrıca Güneş'in gökcisminin Güneş’e bakan yüzünü aydınlatmasından ötürü oluşan Yarkovsky Etkisi  ve gezegenlerin noktasal ya da küresel simetrik cisimler olmamalarından kaynaklı kütle- çekim alanındaki anormallikler gibi etkiler, asteroid ve kuyruklu yıldızların yörünge hesaplarında belirsizliklere yol açmaktadır.

 

3.1--Bu sebeple Dünya'nın yakınından geçecek tehlike potansiyeli olan bir cisim için "bu cisim kesinlikle Dünya’ya çarpar” ya da "bu cismin Dünya’ya çarpması mümkün değildir" gibi yargılarda bulunmamız mümkün olamaz; sadece yörünge hesapları -belirsizlikler hesaba katılarak- yapılır ve bir gökcisminin ne kadar olasılıkla Dünya'ya çarpabileceği kestirilebilir.

 

3.2--Ayrıca bir yandan gözlem imkânlarının sınırlı olması (teleskop zamanlarının, teleskopların teknik olarak sınırlı yeteneklere sahip olabilmesi vb.), bir yandan da bu cisimlerin çok ufak ve pek çoğunun da albedolarının (ışığı yansıtıcılıklarının) düşük olması gibi nedenlerden ötürü bize yakın geçme potansiyeli olmasına rağmen henüz gözleyemediğimiz pek çok gökcisminin var olması mümkündür.

 

3.3--2013 yılında Rusya'da Chelyabinsk bölgesinde daha önce tespit edilmeyen -muhtemelen 20 metre boyutlarında- bir asteroid atmosfere girerek havada infilak etmiştir.Bu asteroidin, Dünya'yı tabir yerindeyse teğet geçmiş olması (yine de buna rağmen kayda değer hasarlara sebep olması) tam bir sürprizdi.

 

3.4--Bu boyutlarda ya da bu boyutlardan biraz daha büyük bir asteroidin kolay kolay gözlenebilmesi mümkün değildir ve eğer böyle bir asteroidin yörüngesi Dünya'yla kesişir ve meteor olarak Dünya atmosferinde tam olarak yok olmadan yere ulaşabilirse büyük hasarlara sebep olabilir

 

4--Apofis, Güneş’ten ortalama yaklaşık 138 milyon mesafede olup Güneş etrafındaki dönüş periyodu 324 gün kadardır. Apofis’in eliptik yörüngesinde Güneş’ten en uzakta ve en yakında olduğu mesafe¬ler 164 ve 112 milyon km civarındadır

 

4.1--Yapılan hesaplar Apofis’in 2029 yılının Nisan ayında Dünya'nın yaklaşık 30 bin km kadar yakınından geçeceğine işaret etmektedir. Bu mesafe Ay’ın Dünya’ya uzaklığının 12’de birinden daha azdır. Üstelik bu mesafe, 30 bin km mesafesi iletişim uydularının bulunduğu yörüngenin yarıçapından bile daha küçüktür. Yani Apofis, gerçekten de Dünya'ya çok yaklaşacaktır.

 

4.1.1--Ancak yapılan son hesaplar, bu asteroidin Dünya’ya çarpma olasılığının milyonda bir kadar olduğunu göstermektedir.

 

4.2--Apofis'in 21. Yüzyıl içinde en az birkaç kez daha Dünya'ya benzer yakınlaşmalar gösterebileceği hesaplansa da şimdilik yapılan hesaplar, Apofis'in ne 2029'da ne de daha sonraki yıllardaki yakınlaşmalarda Dünya için ciddi bir risk oluşturmayacağını göstermektedir.

 

5--Elon Musk’ın da Ağustos ayındaki bir açıklamasında belirttiği gibi- şimdilik Dünya'ya çarpacak bir gökcismi için tamamen savunmasızız.

 

Kaynak:Bilim ve Ütopya-S:304-- Prof. Dr. Sıtkı Çağdaş İNAM • Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Öğr. Üyesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 129

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.