MAKALELER / Çölde Havadan Su Üretmek





Çölde Havadan Su Üretmek:

 

1--Gün Işığının Isısıyla Çöldeki Havadan Su Damıtabilen Cihaz Temiz suya erişimin zor olduğu bölgelerde havadan su damıtmayı sağlayan teknolojili yöntemler, özellikle de küresel ısınma ile kuraklığın daha da kötüleşeceği yerlerin geleceği için kritik önem taşıyor.

 

1.1--Bu yüzden de bu amaca yönelik pek çok araştırma yapılıyor. Massachusetts Institute of Technology’den Alina LaPotin ve ekibinin neredeyse tamamen kuru havadan, güneş ışığı kaynaklı ısı yardımıyla su damıtmayı sağlayan yeni bir cihaz geliştirdiği araştırma da bunlardan biri.

 

1.2--Cihazın içinde geceleri havadan su buharı toplamayı sağlayan zeolit adlı adsorban (gazlann ya da sıvıların yüzeyine tutunmasını sağlayan) bir malzeme bulunuyor. Gündüz süresince de “güneş soğurucu” bir panelden elde edilen ısı adsorban malzemenin yüzeyine tutunan suyun malzemeden aynlarak kullanılabilir hâle gelmesini sağlıyor.

 

2--Zeolit çok gözenekli bir yapıya ve dolayısıyla geniş bir iç yüzey alanına sahip olduğu için neredeyse kuru hâldeki havada bulunan çok az miktarlardaki suyu bile adsorbe edebiliyor.

 

2.1--Cihazın ille test sonuçlarına dayanılarak yapılan modellemeye göre, bu cihazla çöllerde görülen %20’ye varan düşük bağıl nem oranlanında  bile su üretmek mümkün olabilecek.

 

3--Atmosferden su damıtmaya yönelik “sis hasatlama” ve “çiğ sistemleri” gibi mevcut cihazlar ise en az %50’lik bağıl nem oranlarında çalışabiliyor.

 

4--Yapılan testlerde yeni cihaz güneş soğurucunun bir metrekaresi başına günde 0,77 litre su üretilebildi.

 

4.1--LaPotin ekibiyle birlikte cihazın içindeki malzeme tarafından adsorbe edilebilecek su miktarını artırmanın yollarını araştırdıklarını belirtiyor

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi- İlay Çelik Sezer

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 147

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.