MAKALELER / Ceviz-Üretimi-Ticareti







Ceviz-Üretimi-Ticareti:

 

1—Üretimi-Ticareti:

 

1--Bugün Türkiye'de yaklaşık 8 milyon ceviz ağacı olduğu tahmin ediliyor. Yıllık ceviz üretimiyse 185 bin ton. 30 bin ton civarında ithalat yapılıyor.ihracat ise yok denecek kadar az.

 

2--Taze cevizin kilosu ortalama 10 TL. Kabuklu kuru kalitesine göre 10-20, ceviz içi ise 30-40 TL arasında satılıyor(bugünkü fiyatlarla 2 katı).Üretici ise tüccara kalitesine göre 5-7 TL'den satabiliyor.

 

3--Türkiye'de ceviz deyince akla Tokat, Kırşehir, Çorum, Bitlis, Denizli, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Manisa, Bursa, Balıkesir, Kastamonu, Bilecik, Kahramanmaraş gibi iller geliyor. En çok üretimse kuşkusuz Tokat'ta. Özellikle Niksar ilçesinin cevizleri marka olmuş

 

4--Cevizin sadece meyvesi değil kerestesi de çok değerli. Mobilya sektöründe özellikle kaplama malzemesi olarak kullanılıyor. Sunta için bir numaralı kaplama aracı.Türkiye, ceviz kerestesini ağırlıklı olarak ithalat yoluyla elde ediyor. Kerestenin metrekare fiyatı 4-7 TL arasında değişiyor.

 

2—Ceviz Dikimi:

 

1--Klasik dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 7x7 ile 10x10 metre olarak tercih ediliyor. Klasik olarak dekar (dönüm) başına 10-20 adet fidan dikilebiliyor.

 

2--Bazı bölgelerde bu sayı 31 de olabiliyor. Ancak bu sistemde mutlaka yan dallarda meyve veren çeşitler kullanılmalı.

 

3--Çok iyi budama ve terbiye yapılmalı. Agaçlar 10 yaşına geldiğinde, 8x4 metre dikim sıklığında kurulan bir bahçede seyreltmeyle 8x8 metre aralığına getirilmesi öneriliyor. Böylece arazi 10 yıl boş kalmamış oluyor.

 

4--Ceviz dikim zamanı fidanına göre değişiyor. Tüplü fidan kullanılacaksa mayıs-haziran ayları öneriliyor. Açık koklu fidan içinse ekolojik koşullara bağlı olarak kasım-aralık ve mart-nisan aylannda dikim yapılabilir.

 

5--Fidan fiyatlan 10-15 TL arasinda değişiyor. işçilik ve arsa dahil 1 dekarlık bahçenin kurulum maliyeti 1.500 TL'yi buluyor. Bu arada devletin 5 dekardan az olmamak kaydıyla dekar başına 300 TL destek verdiğini hatırlatalım.

 

6--Ceviz ağacı beşinci yılında meyve vermeye başlıyor.Asil verim içinse 10'uncu yasi beklemek gerekiyor. Bir ağaç ortalama 35 kg meyve verebiliyor. Uzmanlar, bu işten ciddi anlamda para kazanmak isteyen girişimcilere en azından 50 dekarla başlamalarını tavsiye ediyor.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 519

Eklenme Tarihi : 15.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.