MAKALELER / Denizaltında Haberleşme-Turkcell





Denizaltında Haberleşme-Turkcell:

 

1--Turkcell mühendisi Mehmet Yalkınün Avrasya Tüneli projesine özel geliştirdiği 'hareketli anten" teknolojisi sayesinde çalışanlar yerin 106 metre altında bile hem tünel içindekilerle hem de yerin üstündekilerle haberleşti.

 

1.1--Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin, "Turkcell mühendisi Mehmet Yalkın bu konu üzerinde gece gündüz çalışarak kısa bir zamanda dünyada bir örneği olmayan 'hareketli anten' teknolojisini geliştirdi. Tünel çalışanları inşaat süresi boyunca sadece Turkcell üzerinden haberleşebildi" ifadelerini kullandı.

 

1.2--Turkcellde görev yapan mühendis Yalkın ın buluşunun gelecekte başka büyük projeler için de ilham kaynağı olacağını ifade eden Sezgin şunları kaydetti: "Yalkın yer altında kapsamayı sağlamak için 130 metre uzunluğundaki tünel kazma makinesinin üzerine hareketli anteni monte etti. Bir buçuk yıl boyunca günde 8-10 metre hızla tünel kazarak ilerleyen makinenin üzerindeki bu 'hareketli anten' fiber optik kablo üzerinden yeryüzündeki haberleşme ünitesine bağlanarak, personelin deniz tabanının altında bile Turkcell şebekesine erişim sağlamasını garanti altına aldı.

 

1.3--Daha önce bir örneği olmayan 'hareketli anten" yöntemi ile kazı mesafesi ilerledikçe Turkcell şebeke servis kalitesinin aynı seviyede kalması sağlandı.

 

2--Tünel kazma makinesi tünelden çıkarıldığında ise kapsamayı tünelin çeşitli noktalarına yerleştirdiğimiz sabit antenlerle gerçekleştirdik.” Sezgin, "İnşaat süresi boyunca tünelden 6 milyon 75 bin 242 dakika görüşme yapan personel 7 bin GB"nin üzerinde data kullandı. Yeraltından 806 binden fazla SMS gönderildi” diye konuştu.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 149

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.