MAKALELER / Küresel Isınmayı Durdurmak İçin Gerekli Orman Alanı-Dünya





Küresel Isınmayı Durdurmak İçin Gerekli Orman Alanı-Dünya:

 

1--Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin tahminlerine göre ilave 1 milyar hektarlık ormanlık alan ile 2050 yılına dek ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırılabilmesi mümkün. Fakat ne var ki bunu gerçekleştire-bilmek hiç de kolay değil. Zira kimi bölgeler fazla soğuk veya kurak; diğerleri de tarım alanları, yerleşim ve diğer etkinlikler için kullanılıyor.

 

2--ETH Zürih’ten Jean-Francois Bastin ve ekibi, dünya üzerinde ilave ormanlar için ne kadar yer olduğu üzerine araştırmalar yaptı. Dünya genelindeki 80.000 ormana ait verileri değerlendirdikten sonra araştırma¬cılar önce halihazırdaki ormanlık alanların haritasını çıkardılar.

 

2.1--Daha sonra ise iklim verilerinin yardımıyla da hangi alanlarda yeni ormanların kurulabileceği belirlendi. Buna göre; günümüzdeki iklim koşullarıyla dünya genelinde 4,4 milyar hektarlık ormanlık alan yetişebilir.

 

2.2--Bu da mevcut durumun 1,6 milyar hektar fazlası demek. Ancak tarım ve yerleşme için gerekli alanların da hesaba katılması da işin içine girince 0,9 milyar hektarlık bir alan yeni ormanların yetiştirilmesi için kalıyor; ki bu da ABD’nin yüzölçümü kadar.

 

2.3--Bu kadarlık bir alanın bile daha fazla C02’in soğurulmasına yeteceğini söylüyor araştırmacılar.

 

3--Potansiyel yeni ormanlar için uygun bölgeler hangileri. Uzmanlara göre yangın, fırtına veya benzer olaylarla ormanların yok olduğu yerler yeni ormanlaşma için uygun ve bu alanlar ağırlıklı olarak 6 ülkede bulunuyor.

 

3.1--Örneğin 151 milyon hektarlık bir orman Rusya’da kurulabilir. Diğer 103 milyon hektarlık alan ABD’de ve 78,4 milyon hektarlık alan Kanada’da bulunuyor. Avustralya iklim korumacılığına 58 milyon hektarlık, Çin ise 40,2 milyon hektarlık ormanlık alanla katkıda bulunabilir.

 

3.2--Hesaplara göre ilave ormanlar, 205 milyar ton karbon depolayabilirler. Öte yandan insanlığın pek fazla zamanı kalmadığını da söyleyelim. Eğer iklimi korumak için ormanlardan yararlanmak istiyorsak bir an önce yeni ormanların yetiştirilmesi gerekiyor.

 

Kaynak: HBTSayı 173--19 Temmuz 2019 4-- The global tree restoratiorı potential, Science,

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 107

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.