MAKALELER / İklim Değişiminin Etkileri






İklim Değişiminin Etkileri:

 

1--Grönland' daki Buzullarda Rekor Erime:

 

1--Bilim insanları Grönland'daki dev buz tabakasının bu yıl rekor düzeyde eriyerek inceldiğini tespit etti.

 

1.1-- Buz tabakasındaki kayıp öyle büyük çaplı ki dünyada deniz seviyesinde 1 milimetreden fazla yükselmeye neden oldu.

 

1.2--Kalınlığı bazı yerlerde 2-3 kilometreyi bulan buzullar eridiğinde deniz seviyesi 7 metre yükselebilir.

 

 

2--Araştırmacılar buz tabakasındaki erimenin bu kadar hızlanması karşısında "hayrete düştüklerini" ve kıyı kentlerinin geleceği konusunda endişe duyduklarını belirtiyor.

 

3--Grönland'ın güneyindeki buzullardan biri, bu bölgeye haber için geldiğim 2004'ten bu yana 100 metreden fazla incelmiş.

 

4--Grönland'daki buz tabakası İngiltere topraklarının 7 katı büyüklüğünde. Buzların kalınlığı bazı yerlerde 2-3 kilometreyi buluyor.

 

5-- Küresel sıcaklıkların 1850'den bu yana 1,1 derece arttığını belirten kuruluş, sıcaklıkların 2011-2015 arası 0,2 derece arttığını bildirdi.

 

5.1--Bunun nedeninin karbon salımlarındaki büyüme olduğu belirtilirken, 2015-2019 arası atmosfere salınan karbon miktarının, bir önceki beş yıllık döneme kıyasla % 20 fazla olduğu vurgulandı.

 

6--1993'ten günümüze kadarki ortalama seviye artışı yıllık 3,2 milimetreydi. Ancak Mayıs 2014'ten 2019'a kadarki dönemde yıllık 5 milimetre arttı. 2007-2016 arası yıllık otalama artış ise 4 milimetre oldu.

 

7—Buzullar erirken İklim değişimine bağlı kuraklıkda bazı ülkeler için ciddi tehdit haline geldi.

 

2—İklim Değişimine Bağlı Kuraklık:

 

2.1--Şili de Başkent Santiago'nun yaklaşık 60 kilometre kuzeyindeki kırsal Runge bölgesinin İçme Suyu Bakanı Sabina Martinez, bu yıl neredeyse hiç yağmur yağmadığını ve bölgedeki su depolarının kuruduğunu, henüz yaz mevsimi gelmeden baş gösteren sorunun tehlike yarattığını açıkladı:

 

2.2--"Bu yıl çok kurak geçti. Neredeyse hiç gerçek anlamda yağmur yağmadı. Bu hepimizi daha da fazla etkileyecek çünkü yaz geliyor. Yazın suya daha da fazla ihtiyacımız olacak. Gerçekten bunlar bu çok büyük bir sorun."

 

2.3--Bölgedeki yaklaşık 3 bin hayvanın, 400 kilometre güneydeki daha az susuz bölgelere taşınması planlanıyor.

 

2.4--Greenpeace örgütünün Şili sorumlularından Estefania Gonzalez, hükümetin küresel ısınmayla mücadele için adım atması gerektiğini, aynı zamanda bölgedeki içme suyunun dikkatli kullanılması için düzenlemeler yapılması gerektiğini söylüyor.

 

3—Gıda Krizi:

 

1--Araştırma kapsamında aralarında Tayland, Vietnam, Hindistan ve Çin'in de bulunduğu, pirinç üretimiyle öne çıkan altı ülkeden 200'den fazla çiftliğin verileri mercek altına alındı

 

2--2004'teki bir araştırma, Filipinler'de gece sıcaklığında yaşanan her 1 derecelik artışın pirinç üretiminde % 10 azalmaya neden olduğunu ortaya koymuştu.

 

2—Yapılan araştırmada ise veriler hem bir çok Asya ülkesinden, hem de gerçek çiftliklerden elde edilen verilere göre sıcaklık arttıkça pirincin gece daha fazla "solunum yapma" ihtiyacı hissettiği, bu nedenle daha fazla enerji harcadığı ve yeterince fotosentez yapamadığı ortaya çıktı.Bunun da mahsülü azalttığı tespit edildi.

 

2.1--Buna karşılık gündüzki sıcaklık artışlarının gece kadar olumsuz etki yapmadığı görüldü.

 

2.2--Ancak sıcaklık artışı devam ettikçe, gündüz sıcaklığının da pirinci etkiler hale geleceği vurgulandı.

 

3--Bilim adamlarının raporu iklim değişikliğinin bir çok çevre sorununun yanı sıra dünyada bir gıda krizine de neden olabileceğini bir kez daha ortaya koydu.

 

4-- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), giderek artan dünya nüfusunun beslenebilmesi için, küresel gıda üretiminin önümüzdeki kırk yıl içinde yüzde 70 oranında artması gerektiğini açıkladı.

 

4—Karbondioksit Seviyesinde Artış:

 

1--2016 yılında ortalama karbondioksit salınım yoğunluğu, bir milyon partikül içinde 403,3 seviyesine yükseldi. Bu oran 2015'te 400 seviyesindeydi.

 

2--WMO küresel atmosfer izleme programı başkanı Oksana Tarasova, bu artışın son 30 yılda gözlenen en büyük artış olduğunu vurguladı.

 

3--BBC'ye konuşan Tarasova, "Bir önceki büyük artış 1997 - 1998 dönemindeki El Nino dalgasında, 2.7 ppm seviyesiyle gözlenmişti. Bugün 3.3 ppm artıştan bahsediyoruz. Bu artış aynı zamanda son 10 yılın ortalamasından da % 50 daha fazla" dedi.

 

3.1-- Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), atmosfere salınan ve küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğunun 2017'de rekor seviyeye çıktığını açıkladı. Örgüte göre, bu gidişatın tersine çevrildiğine dair bir işaret yok ve iklim değişikliğiyle mücadele fırsatı kaçmak üzere.

 

3.1.1--Örgüt, yıllık sera gazı bülteninde, atmosferdeki karbondioksit (CO2) yoğunluğunun 2017 yılında milyonda 405 birime ulaştığını duyurdu.

 

5-- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2020'ye kadar gerekli adımların atılmaması durumunda iklim değişikliğinin geri dönülemez noktayı aşabileceği uyarısında bulundu.

 

5.1-- Bu karamsar tabloya rağmen insanlığın önünde iklim değişikliyle mücadele için hâlâ imkan bulunduğunu vurgulayan Guterres "Zarar gören ormanları ağaçlandırmak için harcanan her 1 doların karşılığı 30 dolar olarak dönüyor, bu alanda harcanan para ekonomiye katkı sağlıyor ve yoksulluğu azaltıyor" dedi.

 

6-- Tüm emisyonların yaklaşık yarısı denizler, ağaçlar ve canlılar tarafından solunuyor.

 

6.1--1990'dan beri bu gazların küresel ısınmaya yol açma oranı yüzde 41 arttı.

 

6.2--2017'de atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonundaki artış oranı da % 46'ya ulaştı.

 

6.3--2016-2017 yılları arasındaki artış, 2015-2016 yılları arasındaki artıştan daha az ancak son 10 yılda görülen ortalama artış seviyesine yakın.

 

7--Sera gazları hem doğal süreçler hem de insani faaliyetler aracılığıyla salınıyor.


7.1-Atmosferdeki en önemli doğal sera gazı su buharı.Küresel ısınmanın etkisiyle yükselen sıcaklık atmosferdeki su buharı miktarını artırmış olabilir bu ise sera etkisinin dahada hızlanmasına neden olabilir.

 

7.2--İnsan kaynaklı sera gazlarının başlıca kaynakları ise şunlar;

 

1--Fosil yakıtların (kömür, petrol ve gaz) elektrik üretimi, ulaşım, endüstri ve evlerde kullanılmak üzere yakılması (CO2);Çözüm yenilenebilir ve nükleer enerji-doğalgazlı enerji üretimi

 

2--Tarım (CH4)-Çözüm daha az su tüketen ürünler ve vejeteryan-vegan beslenme düzeni

 

2.1--ormansızlaşma (CO2)-Çözüm orman köylüsünün maddi ve menvi olarak desteklenmesi-amazonlar için ülke desteklenmeleri gibi arazi kullanımı değişiklikleri

 

2.2--Atıkların araziye doldurulması (CH4)-Çözüm Geri dönüşümde yüksek oranlara ulaşmak

 

2.3--Endüstriyel florlu gazların kullanımı-Çözüm Montreal protokolünün sıkı denetlenmesi

 

Kaynak:www.bbc.com/turkce

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 1013

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.