MAKALELER / Alzeheimer ve İyimserlik İlişkisi





Alzeheimer ve İyimserlik İlişkisi:

 

1--New York Alzheimer Önleme Kliniği’nden Dr. Richard Isaacson da, “Yapılan bu çalışmayla; sürekli yinelenen olumsuz düşüncelerle Alzheimer hastalığı arasındaki biyolojik bağlantı ilk kez gözler önüne serilmiş oldu.

 

1.1--Bu veriler uzmanların risk unsurlarını daha ayrıntılı bir biçimde değerlendirmelerine ve hastalara kişiye odaklı çözümler getirmelerine olanak tanıyabilir,” diyor.

 

2--Daha önceki araştırmalar da bu görüşü destekliyor. 2019 tarihli bir araştırma yaşama olumlu bakanların kalp krizi, felç ve daha başka ölümcül nedenlerden ötürü yaşamlarını yitirme olasılıklarının karamsarlara kıyasla çok daha düşük olduğunu gösteriyor.

 

2.1--Olumlu bir bakış açısı yalnızca kalbi korumakla da kalmıyor. Araştırmalar iyimserlikle sağlıklı beslenme, bedeni zinde tutma, daha güçlü bir bağışıklık sistemine ve akciğer işlevine sahip olma gibi sağlıkla ilgili olumlu özellikler arasında da doğrusal bir bağlantı olduğuna işaret ediyor.

 

3--İyimserliğin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran Dr. Alan Rozanski, yaşama olumlu bakanların olaylarla çok daha iyi baş edebildiklerine ve sorunlara çözüm getirme konusunda çok daha başarılı olduklarına dikkat çekiyor.

 

4--Daha önceki beyin araştırmaları, tıpkı kaslar gibi, beynin de “daha iyimser olma yönünde” eğitilebileceğini gösterdiğinden kişinin iyimserlik düzeyini arttırması olası. Beynin işlevi ve yapısıyla ilgili ölçümlerden yararlanılan bir araştırma, günde 30 dakikalık bir meditasyonla iki haftada beyinde belirgin bir farklılık yaratılabileceğini ortaya koyuyor.


4.1--İyimserliği arttırmanın en etkili yollarından birini, bireyin yaşamdaki tüm hedeflerine ulaştığı ve tüm sorunlarının çözüme kavuştuğu bir geleceği kafasında canlandırdığı “Olası En İyi Benlik” adı verilen yöntem oluşturuyor.

 

4.2--Ayrıca, kişinin her gün birkaç dakikasını ayırıp kendisini nelerin mutlu ettiğini not etmesi de yaşama daha olumlu bakmasına yardımcı olabiliyor.

 

5—Yorum:Ağır depresyonlardan sonra gelişebilen Alzheimer de  iyimserlik nöronları yıkıcı stresin etkisinden koruyabildiğini göstermekte.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 189

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.