MAKALELER / Elektronik Sigara Beyin Hücrelerini Tehdit Ediyor





Elektronik Sigara Beyin Hücrelerini Tehdit Ediyor:

 

1--California Riversıde Üniversitesinden Bir Grup Araştırmacıya Göre, elektronik sigara gençlerin ve hamile kadınların beyinlerindeki sinir kök hücrelerinde stres tepkisine yol açtığını ortaya çıkardı.

 

2--Araştırmacılar e-Sigaranın sinir kök hücrelerini özellikle mitokondri (hücrenin enerji üreten ve sağlığını doğrudan etkileyen öğesi) açısından nasıl etkilediğini henüz tam olarak belirleyememiş olsalar da, fare kök hücresi üzerinde yaptıkları deneylerle bu cihazların neden olduğu durumu “strese bağlı mitokondrik hiperfüzyon" (SIMH) olarak tanımladılar. Bu deneylerde tanınmış bir elektronik sigara sıvısı markası kullanıldı.

 

2.1--Araştırmayı yürüten Prue Talbot, “SIMH, hücreyi korumaya yönelik yaşamsal bir tepki. Verilerimiz gösteriyor ki kök hücreler e-sıvılara, aerosollere veya nikotine maruz kaldıklarında SIMH ile sonuçlanan bir tepki gösteriyor” diyor.

 

2.2--Makaledeki isimlerden Atena Zahedi ise, ilk yıllarda tamamen güvenli olduğu düşünülen elektronik sigaraların zararsız olmadıklarını söylüyor: “Kısa süreli kullanım bile hücre üzerinde baskıya, hatta kronik kullanımda hücre ölümüne ve hastalıklara yol açabilir. Gözlemlerimize göre bu tehlike nikotin içeren her üründe mevcut”.

 

2.3--Zahedi, SIMH sırasında mitokondrilerin birbirlerini kurtarmak amacıyla bir araya gelerek uzun ağlar oluşturduklarını, bu sayede hasara karşı güçlenmeye çalıştıklarını belirtiyor: “Elektronik sigarada bulunan yüksek nikotin seviyeleri, sinir kök hücresinin zarındaki özel reseptörlerin nikotinle dolmasına yol açar. Nikotin bu reseptörlere bağlanarak açılmalarına neden olur.

 

2.4--Hücreye kalsiyum ve diğer iyonlar girmeye başlar ve sonunda aşırı kalsiyum yüklemesi meydana gelir”. Zahedi, mitokondride aşırı kalsiyum birikmesi sonucunda mitokond- rinin şişerek hücrenin işlevini ve yapısını değiştirdiğini; hatta yırtılmasına ve sonunda ölmesine neden olabildiğini söylüyor: "Nikotin baskısı devam ederse SIMH çöküyor ve sinir hücresi ölebiliyor.

 

2.5--Bu durum meydana gelirse kök hücrelerden astrositler veya nöronlar gibi özel hücrelerin üretilmesi de mümkün olmuyor”.

 

3--Zahedi, hasarlı kök hücre mitokondrisinin yaşlanmayı hızlandırdığını, sinirsel tabanlı bozukluklara ve hastalıklara yol açtığını ekliyor.Talbot ve Zahedi, gençlerin ve hamilelerin özellikle dikkatli olma-larını salık veriyor:

“Bu kişilerde beyin kritik bir gelişme aşamasındadır. Doğum öncesi ve ergenlik dönemlerinde nikotine maruz kalan beyin farklı yollarla etkilenir ve bu madde hafıza, öğrenme, algı gibi yetileri tehdit eder

 

Kaynak:Populer Science




Makalenin İzlenme Sayısı : 127

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.