MAKALELER / G.Afrikada İmalat Sanayi







G.Afrikada İmalat Sanayi:

 

1--Güney Afrika'nın gelişmiş bir imalat sektörü var ve ihracatın % 50'den fazlası bu sektör tarafından yapılıyor.

 

1.1--Fakat ülkede dünya çapında pek fazla buluş yapılmadığı ve yapılanların faydalarınında başka ülkelerin gördüğü düşünülüyor.

 

2--Afrika'nın pille çalışan ilk arabası Joule'u üretmeye hazırlanan Optimal Enerji şirketinin Satış ve Pazarlama Müdürü Diana Blake, "Buradan çok sayıda iyi fikir çıkıyor.Güçlü bir mühendislik ve tasarım geleneği var. Ancak bunlardan ticari fayda sağlayıp sürdürülebilir şirketler kuramıyoruz. Bunlan başkalarına satıyoruz" diyor.

 

2.1--Örnegin, Pretoria'daki bir araştırma kurumunda geliştirilen Zebra addlı ileri pil modeli, şimdi İsviçre'de uretiliyor. Johannesburg Universitesi'nde geliştirilen, ince film kaplı güneş paneli teknolojisi ise Almanya'da üretiliyor. Blake, "Artık bu değerleri Güney Afrika'da tutmak için büyük bir kararlılık var" diyor.

 

3--Optimal Enerji, % 50'si devlete ait olan ulusal teknoloji geliştirme fonunun yaptığı yatırımla desteklendi. Saatte 135 kilometre hız yapabilen Joule, şarj edilmeden 300 kilometre gidiyor. Arabanın perakende satış, fiyatı 30 bin ile 38 bin dolar arasında olacak.

 

3.1--Araç 2013'te satışa sunulacak. Satışların % 80 ile 90 arası kısmının yurtdışına yapılması bekleniyor.Şir-ket Avustralya, israil ve Avrupa'ya ihracat yapmayı hedefliyor.

 

3.2--Devletçe desteklenen bir diğer küçük şirket ise ADEPT Airmotive.Şirket hafif uçaklar için yakıtı verimli kullanan motor tasarlayıp gelıştiriyor ve üretiyor.Şirkette yedi kisi tasarımda çalışırken, imalat çeşitli firmalara yaptırılıyor.Şirketin Müdürü Richard Schulz, Durban'daki şirket merkezinde, "Bence Güney Afrika yeni şirketler igin en uygun yerlerden birisi" diyor.

 

4—Yorum:

G.Afrika-Türkiye-Rusya-İran Makine imalat-Uzay-Savunma sanayilerinda işbirliğine gidebilir.Bu imkan ile Almanya gibi ileri sanayi ülkelerinin sanayi yorgunluğu azaltılıp belkide azalan ihracatlarına destek olunabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 1452

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.