MAKALELER / Eko Turizmin Önemi






Eko Turizmin Önemi:

 

1--Her yıl nisan ayı ile birlikte Türkiye semalarından yaklaşık beş milyar kuş göç ediyor. Afrika düzlüklerinden başlayan büyük göçün en önemli geçiş yolu Türkiye... Yine her yıl nisan ayında 500’e yakın (son sayımlarda izlenme kaydı bulunan 461 tür belirlendi) göçmen kuş türü konaklamak, yazı geçirmek için Türkiye’ye geliyor.

 

2--Diğer yandan Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) çalışmaları, tüm dünyadaki kuş türlerinin yaklaşık % 13’ünün küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olduğunu gösteriyor.

 

3--Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi, sürekli güncelleniyor. Bu kurumun son raporunda 544 kuş türü için kırmızı liste kategorileri yeniden değerlendirildi. Raporun dikkat çektiği sonuçlar şöyle:

 

1--Avrupa’daki kuşların % 13’ü yani 71 kuş türü, yok olma tehlikesi altında.

 

2--Avrupa’daki her üç kuştan birinin nüfusu, son yüzyılda ciddi ölçüde yok oldu.

 

4--Avrupa’daki her beş kuştan biri, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

5--Avrupa’da en hızlı yok olan grupların başında ördekler ve kıyı kuşları

(% 40), deniz kuşları (% 30) ve yırtıcı kuşlar (% 25) geliyor. Tarlakuşları, örümcekkuşları ve kiraz kuşları gibi açık habitatların yaygın türleri de hızla yok oluyor; ayrıca ördek ve kıyı kuşlarının sayısı da ciddi olarak azalıyor.

6--Diğer birçok turizm çeşidinden faydalanamadığımız gibi bu eko turizmden de pay alamıyoruz, Sadece ABD’de her yıl ortalama 20 milyona yakın kişi, en az bir kez olmak kaydıyla kuş gözlemi için tur yapıyor.

 

6.1--Bu turların yerel ekonomilere katkısı milyar dolarlarla ifade ediliyor. Keza Kenya’ya, safari dışında sadece kuş gözlemi için turlar yapılıyor. Ve bu turlarda Kenya’daki özel gözlem yerlerine gitmek için günlük kişi başı ücretler 250 dolardan başlıyor.

 

7--Şimdi yine büyük göç dönemi başladı. Önümüzdeki Mayıs ayının ilk haftası Dünya Göçmen Kuşlar Günü. Ve ne yazık ki Türkiye, henüz bu ekosistemden yeterli payı alamıyor.

 

7.1--Oysa başta İstanbul olmak üzere Türkiye coğrafyasında çok önemli kuş gözlem istasyonları mevcut. Birçok yerde gözlem kuleleri, konuk evleri ve turizm merkezleri de bulunuyor.

 

7.2--Ancak bunlara karşılık, ilginçtir; bu hikayenin hala çok başındayız. Kısaca Türkiye, yeni bir hikaye için önce kuşlarını korumalı sonra da bu harika destinasyonları tüm dünyaya tanıtıp turizme kazandırmalı.

 

Kaynak:Oğuz Demir-Para Dergisi-24-30.04.2022

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 198

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.