MAKALELER / Elektrikli Yara Bandı İle Daha Hızlı İyileşme






Elektrikli Yara Bandı İle Daha Hızlı İyileşme:

 

1--Çin Elektronik Bilimleri ve Teknolojileri Üniversitesinden Guang Yao, bildik sargı bezleri/ yara bantları gibi kullanılabilecek bir alternatif elektrik alanı yara bandı geliştirmek istemişler.

 

1.1--Yara bandı dört tabakadan oluşuyor. Elektrik yüklü bir plastikten oluşan alt tabaka, ciltle statik temas sonucunda elektrik yüklü bir alan üretiyor. Bunun üzerinde ise kıvrıldığında cilde uyum sağlayan esnek bir silikon kauçuk jel var.

 

1.2--Bunun üzerindeki tabaka ise yaranın iki kenarını bastırıyor. Yara bandını esnek jelden oluşan ikinci bir tabaka tamamlıyor. Yara bandının toplam kalınlığı sadece 0,2 mm.

 

2--Ekip yara bandının iyileştirici özelliklerini elli fare üzerinde denemiş. Bunun için de fareleri bayılttıktan sonra bir santim uzunluğunda çizgi şeklinde bir yara veyahut da 0,8 cm çapında yuvarlak yaralar açmışlar ciltlerinde.

 

2.1--Yaraların bir kısmına bildik yara bandı, diğerlerine ise elektrik yüklü yara bandını uygulamışlar. Yeni yara bandıyla yuvarlak yaralar sekiz gün sonra

% 96,8 oranında kapanırken, diğer bantlarla % 76,4 ila 79,9 oranında kapanmış.

 

2.2--Yara bandı uygulanmadığı taktirde ise aynı zaman zarfında yaraların sadece % 45,9’u kapanmış.

 

3--Çizgi halindeki yaralarda daha az “doku bozulması” yaşandığı için bu tip yaralar, yuvarlak yaralara kıyasla daha hızlı kapandı diyen araştırmacılar, yeni yara bandı tasarımını daha büyük ve daha düzensiz biçimli yaralara göre geliştirdiklerini söylüyorlar.

 

Kaynak:HBT

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 215

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.