MAKALELER / Alternatif Yakıtlı Araçlar







Alternatif Yakıtlı Araçlar:

 

1--Esnek yakıtlı araçlar, hem petrol türevleri hem de bu türevlere etanol veya metanol katılmış yakıtları kullanabilen araçlardır. Öncülüğünü Brezilya, ABD, Kanada ve İsveç yapmaktadır.

 

1.1--Son zamanlarda bu yakıtlara, "P serisi" yakıtlar da eklenmiştir. Bu yakıtlar; metil tetrahidrofuran, etanol ve hidrokarbon karışımıdır. Kaynakları sürdürülebilirdir. Petrol bazlı yakıtlar değildir.

 

2--Doğal gazı yakıt olarak kullanan araçlar, son yıllarda üretimi en çok yapılan araçlardır.Öncülüğünü Çin, İran, Pakistan,Arjantin, Hindistan ve Brezilya yapmaktadır.

 

2.1--LPG'li araçlar, sıvılaştırılmış petrol gazı yakar.Türkiye, Güney Kore ve Polonya’da yaygındır.

 

3--Hibrid (melez) araçlar, Japonya, ABD ve Avrupa ülkelerinde hızla popüler hale gelen araçlardır. Hem benzin hem de elektrik motorları vardır. Şehir içi kullanımda elektrik motoru, şehir dışı kullanımda benzin motoru devreye girer.

 

4--Elektrikli araçlar, sadece elektrik gücüyle hareket eder. Bu araçların karbon izi yok denecek kadar azdır. Bütün büyük üreticiler, bu araçlara yönelmektedir.

 

4.1--2020 yılı itibariyle bütün dünyada on milyon elektrikli araç satılmıştır. Tek sorun, şarj için milyonlarca evde akşam elektrikli aracın fişini prize takmaktır.

 

5--Yakıt hücresi (fuel cell) kullanan araçlar, hidrojeni yakıt olarak kullanan araçlardır. Güney Kore, bu alanda liderdir. Bu ülkeyi ABD, Çin ve Japonya izlemektedir.

 

Kaynak:Para Dergisi-12-18.09.2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 244

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.