MAKALELER / Çukurovada Sulama Kanallarında Verim % 43






Çukurovada Sulama Kanallarında Verim % 43:

 

1—Çukurova ,dünyanın en önemli 3 ovasından biri olup verim %43 ü geçmemekte.

 

2--Sulanan alanların büyük çoğunluğunda yüzey sulama ile bilinçizce sulanması sonucu tuzluluk ve verimilik sorunları ortaya çıkmakta.

 

3--Avrupa ve Amerika'da yüzey sulama sistemlerinin verimliliği %70-80'lere kadar çıkarken Türkiye de bu oran % 50 yi geçmiyor.

 

4—Adana da sulama sisteminin sulama kanalları oldukça eskimiş olup bakım masrafları hergeçen gün artmakta.

 

5—Bu anlamda Sulama sisteminin, verimi% 90-95'lere kadar çıkabilen kapalı basınçlı sulama sistemine dönüştürülmesi önerilmekte.Bunu da, barajlarda elektrik üretildikten sonra yapılması gerekmekte.

 

6—Şuanda mevcut 4 bin 470 adet bağımsız pompaj ünitesinin tüketiciye elektrik tüketimi ve bakım masrafları olarak yıllık 10 milyon TL civarında bir yük getirmekte olup dönüşümle bu masraflara gerek kalmayacak. Yapılması halinde Seyhan ovası toplu sulama basınç sistemine dönüştürülme maliyetinin 1 milyar- 660 milyon TL civarında olacağı  hesaplanmakta.

 

6.1--Sulama veriminin % 43'lerden % 901ara çıkması ile % 47 su kazanımı sağlanabilecek.Basınçlı sistem ile sistemle birlikte bitkisel üretimde %30 artış sağlanabilecek. Bunun da 1milyar TL'lik bir artış anlamına gelebilecek.

 

7--Bu sisteme geçilmesiyle birlikte Adana'da bitkisel üretim değerinin 3.5 milyar TL'ye çıkacağı kaydedilen raporda projenin geri dönüşüm süresi ise 1,5 yıl olacağı hesaplanmakta.

 

Kaynakça:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.