MAKALELER / Avrupa Birliğinin Kaotik Dengesi









Avrupa Birliğinin Kaotik Dengesi:


1--Avrupa birliği dağılacak mı gibi sorunlar gündemde yerini almıştır.Avrupa birliğini oluşturan ülkelerin zaman içinde oluşturduğu denge kaotik bir denge olarak yorumlanırsa; Doğrusal olmayan kaotik modellerde dengenin tekliği bir sorundur.


2--Denge var olmayabilir,ya da birden fazla denge olabilir; Böyle bir denge kararlı olmak zorunda da değildir. Ayrıca bütün dinamik patika parametrelerdeki küçük değişikliklere duyarlı olduğu için var olan bir dengenin etrafındaki (komşuluğundaki) küçük bir değişiklik dengenin var olmamasına, varsa tek olmamasına ve kararlı olmamasına yol açabilir.


3--Böyle Avrupa birliği böyle bir noktaya savrulduğunda euronun geleceği karanlık hale gelir ve AB, euro alanı vb farklı şekilde, birkaç fazlı bir birlik olarak tarif edilmeye başlanabilir.


4—Doların olduğu halde Euronun hazinesi olmaması, onu kullanan ülkeleri zora sokabilmekte.Dünya ticaretin dolardan sonra muhtemelen paranın yerini elektronik para-bitcoin alabilir.


5—Bretix sonrası AB eski Alman Birliğine dönüşebilir.Her halükarda AB müktebasına uyum çabaları Türkiyenin çıpasını yükseltmeye devam edecektir.Bu çıpa devam etmesi herhalde uygun olacaktır.


5.1--Euroda yer alınmasa bile İngiltere tarzı birlikte yer alma Türkiye için uygun olabilir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 854

Eklenme Tarihi : 21.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.