MAKALELER / Alzheimer, Epilepsi,Şizofreni,Parkinsonda Senkronizasyon Problemi





Alzheimer, Epilepsi,Şizofreni,Parkinsonda Senkronizasyon Problemi:


1—ODTÜ den Prof.Akhmet tarafından  tarafından geliştirilen yeni yöntem ile  farklı tip hücrelerin sekronizasyon problemini çözdüklerini belirtiyor.


1.1—Prof.Akhmet Alzheimer,Parkinson,epilepsi hastalıklarının nedenin beyin hücrelerindeki senkronizasyon probleminden kaynaklandığını söylüyor.


1.2—Çok fazla beyin hücresi arasında senkronizasyon olmasının zararlı olduğunu bu nedenle geliştirdikleri yöntemle bu hücreler arasındaki senkronizasyonun nasıl önleneceğini bulmayı umduğunu söylüyor.


2—Şizofrenide aşırı düzenli EEG sinyalleri aynı şekilde şizofrenide ruhsal strese vs faktörlere bağlı bozulan nörotransmiter akımlarıve buna  bağlı bozulan alan dengeleri yada aşırı senkronize beyin hücre sistemi.


Sorunu yaratan ruhsal mukavemet sınırı üzerinde stres vs ve ona bağlı beynin aşırı senkronize yapıya girmesi.ve bunun nörotransmiter yolarında normale göre aşırı farklılığı.


2.1--Eğer nörotransmiter akımlarını kontrol ederek şizofreni iyileştirilebilseydi tüm şizofreni hastaları iyileşmiş olabilirdi.


Sorun tetikleyici faktöre bağlı oluşan hücrelerin aşırı senkronize hale gelmesi.Şizofrenide oluşan normal dışı algı-muhakeme vs bu aşırı senkron durumun sonucu olabilir.


2.1.1—Normalde insan beyni kaotik difransiyel denklem tarafından bunu icra eden nörotransmiter ana yolaklarınca idare edilir.


Aşırı senkron yada aşırı kaotikleşme sonuçta hastalığıda beraberinde getirmekte.


Beyin alan dengesi gereği bazı beyin bölgeleri aşırı kaotik-aşırı senkron olurken bazı bölgeler aşırı kaotik yapının karşıtı olarak peryodik harekete geri dönmekte(streotipik hareketler vs)


2.2—Sonuç olarak beyinde aşırı kaotik-senkron alanların aşağı-peryodik alanların ise yukarı çekilerek beyinde normal kaotik dengenin sağlanması gerekir.


Dopamin blokajı nedeni değil belirtiyi ortadan kaldırmakta.Sorun beynin aşırı kaotik-senkron alanlarındaki aşırı senkron durumun nasıl aşağı çekileceği.


2.3—Kaotik sistemler izlenmesinde faz uzayı ve frktal boyut oldukça önemli.Aşırı senkron sistem sinyallerinde fraktal boyut artarken,faz uzayı aşırı kaotik hale gelmekte tam tersi aşırı senkron sistemin karşıtı olan peryodik yapılarda sistem sinyallerinin fraktal boyutu tam sayı ve faz uzayı görüntüsü kaotik yerine peryodik görünüm almakta.


2.4—Tedavide çözüm şu olabilir mi:Tetikleyici faktör(ruhsal mukavemetin üstündeki stres-dopamin aktivasyonu-kortizol aktivasyonu-na aktivasyonu aşağı çekilirken,beyinde ilgili bölgede sinyal tipi analiz edilip bunu sinyali aşırı kaotik yapııdan normal kaotik yapıya getirecek sinyal ekleyip-bu yeni sinyali müzik olarak dinletmek veye beyne elektrik sinyali olarak vermek olabilir mi.


2.4.1--Eğer bu yöntem işe yararsa aşırı kaotik fraktal boyutun sayısal değeri fraktal olarak aşağı düşecek ve fraktal olarak kalacaktır ancak hiçbir zaman tam sayı olmayacak.


Bu anlamda bütün beyin alanlarında sinyallerin fraktal boyutu kaos programi ile hesaplanıp bu değerlere göre hangi bölgede hangi fraktal boyuta gelinmesi ve bunun nasıl yapılması çözümün anahtarı olabilir.


2.4.1—Yukarıda anlatılan ana hatlar Alzheimer, Parkinson, depresyon,inme,kalp eegsine bağlı kalp krizi için uygulanabilir.


3—Kalp krizi,inme,belki depresyon-intihar vs Alzheimer,Parkinson ve epilepside aynı senkronizasyon problemi bulunmakta.


Çözüm tetikleyici faktör sonrası oluşan yeni senkron durumdan bir önceki senkron duruma geri dönmek.


Bu mümkün olursa hastalık kalıcı olarak tedavi edilebilir.


3.1—Belki de kanser de de aşırı senkronizasyon problemi bulunmakta.Kanser hücresi normal kaotik yapısından uzaklaşıp aşırı kaotik-senkron hale gelince mutasyon başlamakta.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Ocak-2016-s:43





Makalenin İzlenme Sayısı : 229

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.