MAKALELER / Çilek Yetiştirilmesi-İhracı






Çilek Yetiştirilmesi-İhracı:

 

1--Çilek yazın habercisi bir meyvedir. Nisan ayının başından itibaren erkenci turfanda türleri tezgahlarda yüzünü gösterir.Haziran ayında ise özellikle meyve tezgahları onunla dolar.

 

1.1--Ülkemizde neredeyse her bölgede yetiştirilse de ticari olarak asıl olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi üretimde öne çıkar.

 

2--Hatay’ın ilçesi Yayladağı çileği - Ülkemizin en güney noktasında yetişen bu çilek türü Hatay’ın en önemli ihracat kalemlerinden birisi oldu.

 

2.1--15 Nisan ile 15 Ağustos tarihleri arasında hasat edilen Yayladağı çileği yaklaşık 10 yıldır ağırlıklı olarak Rusya’ya ihraç ediliyor. Hasat döneminde yaklaşık 4 bin kişiye istihdam imkanı sağlıyor.

 

3--Yayladağı ilçesinin çilek üretimine başlamasının tarihi çok yeni. 10 yıl önce halen Yayladağı Yaş Sebze Meyve ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatif Başkanı olan Ahmet Karataş, çilek üretimine pek sıcak bakmayan üreticileri ikna ederek bu işin başlamasına vesile olmuş.

 

3.1—Çilek yetiştirirken-Ilıman ve yağışlı iklim bölgesinde yaz ve bahar dönemlerinde sıklıkla ekimi yapılan çilek meyvesini yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:

 

1-- Çilek çok hassas bir meyve.Zamanında toplanması ve soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor.

 

2--Çileğin ekildiği toprak, yaprağı ve sonrasında meyvesi muhakkak güneş görmeli. Güneş almayan fıdelerden çıkan ürünler verimsiz olur.

 

3--Yetiştirme esnasında sulama çok önemli. Fideyi diktikten sonra mutlaka can suyu verilmeli. Fide mümkün olduğunca yağmur almalı. Yağmur almayan yerlerdeyse düzenli sulama yapılarak toprak nemli tutulmalı.

 

4--Çileklerin topraktan, çamurdan fazla etkilenmemesi ve temiz yetişmesi için bitki diplerine siyah politelin örtü örtülebilir. Bu örtü, zararlı mikroorganizma oluşmasını engeller. Örtü, sabit kalması için toprağa çivilenebilir.

 

5--Çilek fideleri kök boğazından dikilmeli. Yani fidelerde ne yüzeysel ne de kökten dikim söz konusu olmaz.


6--Bölgeye göre değişse de tarla çilekleri genelde -10 dereceye kadar olan soğuklara dayanabiliyor.

 

7--Çilek hafif ve kumlu-tınlı toprakları seven bir bitki. Çilek yetiştiriciliği yapılacak toprağın kireç oranının düşük olması önemli. Bu tür topraklarda dikimi her mevsimde yapılabiliyor; özellikle nemli ve serin havalarda dikim yapılması öneriliyor.

 

8--Çilek ihracatının % 90’ı Rusya’ya yapılırken, iç pazarda ise hemen her ile gönderiliyor.

 

 Kaynak:Para Haftalık Ekonomi Dergisi 13 - 19 Haziran 2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 235

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.