MAKALELER / Küresel Isınmada Ormanlar--Bambu Ormanları Oluşturmak-Amazonlar








1--Küresel Isınmada Ormanların Yeri.


1--Yıllık karbondioksit oluşumu:



İnsan-hayvan-toprak mikroorganizmaları solunumu….. ............92 milyar ton

                 

bitkilerin solunumu…………..................................................... 37 milyar ton

                    

fabrika-ev ısıtması-taşıt kullanımı………………………...........18 milyar ton



karalardan……………………........................................………147 milyar ton karbondioksit verilmiş olur.



karasal ekosistemlerde depolanmış……………........................2500 milyar ton

 

topraklarda bulunan…………....................................................2000  milyar ton.



2--bir hektar alanda…………….77,8 ton  



boreal ormanlarda……………40-60 ton 



ılıman kuşak ormanlarında…..60-130 ton 



tropikal ormanlarda………....120-194 ton  

       

tropikal yağmur ormanında…250 tona kadar yükselebildiği bildirilmektedir



3--Topraklarda depolanan karbon miktarı, karasal karbon stokunun,



boreal ormanlarda………............… % 85’ini,  



                                                             

ılıman kuşak ormanlarında………. % 60’ını 



                                                            

tropikal yağmur ormanlarında ……% 50’sini oluşturmaktadır.



4--Sığla-Meşe-Kayın-Kızılçam-ıhlamur-Gürgen-Ardıç  ağaçları en fazla karbon depolayan ağaçlar olup karbonhidrat depolamaları yüksek olarak –kuraklığa daha dayanıklı ağaçlar olarak nitelenebilir.



Kaynak:Küresel İklim Değişimi ve Su Sorunlarının Çözümünde Ormanlar-13-14 Aralık 2007, İstanbul, pp:97-108-Orman Topraklarında Karbon Depolanması ve Türkiye’deki Durum



2--Küresel Isınmaya Karşı Bambu Ormanları Oluşturmak:


1--Bambu, dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi. Bir günde bir metreye kadar büyüyebilir ve karbonu ağaçlardan çok daha hızlı emme özelliğine de sahipler. Ayrıca İşlenmiş bambu çelikten daha güçlü olabiliyor.


1.1--Bütün bunlar potansiyel olarak bu bitkinin mobilya ve inşaatlar için süper sürdürülebilir bir malzeme haline getiriyor.


2--Çin'de bir zamanlar bambu, "fakirlerin kerestesi" olarak görülüyordu.Bambu bazlı ürünler; çelik, PVC, alüminyum ve beton gibi malzemelere sürdürülebilir ve karbon ayak izi düşük bir alternatif sunabilir.


3--Bambu yetiştirmenin başka ekolojik faydaları da var. Bu bitkiler, haşerelere karşı dirençli olma eğiliminde. Böylece toprak verimliliği artırılabilir, erozyonlar önlenebilir ve sel riski de azaltılabilir.


4--Arief Rabik, Endonezya'da tarım arazilerinin yenilenmesi ve 1000 adet "bambu köyü" kurularak karbon emisyonlarının azaltılması üzerine çalışmalar yapan Çevresel Bambu Vakfı'nı yönetiyor.


4.1--Bu proje kapsamında, her yerleşim alanının, içinde hem tarım ürünleri hem de canlı hayvanların olduğu yaklaşık 20 kilometrekarelik bir bambu ormanıyla çevrili olması öngörülüyor. Hedefleri, bu projeyi dokuz ülkeye daha yayma.


4.2--Arief, "Toplucar, her yıl 1 milyar ton karbondioksiti atmosferden emecek ve dışarı atacaklar" diyor.


Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya



3--Küresel Isınmada Amazon Ormanlarının Karbon Bilançosu Kötü Durumda:


1--Amazon yağmur ormanlarındaki karbon salımının son on yılda karbon emiliminden daha fazla olduğu kaydedildi. Araştırma, Nature Climate Change dergisinde yayınlandı.


2--Araştırmaya göre dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon ormanlarının yüzde 60'ını oluşturan Brezilya’da 2010 ile 2019 yılları arasındaki karbon salımı 4 milyon 450 bin ton oldu. Karbon emilimi ise 3 milyon 780 bin ton olarak ölçüldü.Bu ölçümler, ormanların bulunduğu alandaki karbon salımının emilimden % 18 daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.


3--Uzmanlar, insanların yaydığı sera gazlarının % 25 ila 30’unu emerek, küresel ısınmanın yıkıcı sonuçlarını önlemede en etkili araç olarak değerlendirilen tropikal ormanlarda, son yıllarda milyonlarca hektarı bulan ormansızlaştırma ve yangınların, endişe verici boyutlara ulaştığını belirtiyor.


4--Araştırmalar yeni tarım alanları yaratmak, değerli ağaç kesimi, yasadışı altın arama, çıkarma gibi faaliyetlerden dolayı Brezilya’da 2001 ile 2018 arasında 425 bin kilometrekareden fazla ormanın yok edildiğini gösteriyor. Bu alan Türkiye topraklarının yaklaşık % 54’üne tekabül ediyor.


5--VOA Türkçe’nin konuştuğu Venezuela Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü’nde Ekoloji Merkezi’nden Francisco Herrera, Brezilya, Peru, Bolivya ve Paraguay’da endüstriyel tarım alanı yaratmak için yakılan ormanların, küresel ısınma ve iklim değişikliğinde etkili olduğunu ancak durumun sadece orman kaybıyla sınırlı olmadığına dikkat çekti.


6--Francisco Herrera, orman yakmaların daha çok endüstriyel soya ve mısır üretimi yapmak için yapıldığını belirtti. Herrera, nitrojenli gübreler gibi kimyasal bileşenlerin yaratığı gaz miktarının, tarım ürünlerinin emdiği karbondioksit miktarından daha fazla olduğuna ve küresel ısınmada endüstriyel tarım modelinin payının yaklaşık % 40 olarak hesaplandığını vurguladı.


7--Ölçümlere göre gezegenin yaklaşık 1,2 santigrat derece ısındığına ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2030 yılı için küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefinin zorlaştığını kaydeden Herrera, ülkelerin fosil yakıt kullanma oranlarını düşürmede yeterli gelişme gösteremediğini söyledi.


8--6 milyon 381 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyadaki tropikal ormanların yarısını oluşturan Amazonlar’daki orman kaybına, ormansızlaştırılan alanlarda uygulanan endüstriyel tarım modelinin küresel ısınmayı tetikleyen etkilerinin de eklenmesi, uzmanların endişelerinin artmasına neden oluyor.


9--Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre 2015’ten bu yana küresel ısınmanın sonucu olarak son 151 yılın en sıcak yılları yaşanıyor ve uzmanlar küresel ısınmaya karşı insanlığın elindeki en etkili silahın tropikal ormanlar olduğunu belirtiyor.


Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/



4--Küresel Isınmaya Karşı Paulownia Dikmek:

 

1—Son yıllarda küresel ısınma hızla ilerlemekte.Küresel ısınmada kesin çözüm atmosferdeki artan serbest karbondioksidi atmesferden geri çekmek ve ağaçlarda fotosentez süreçleri ile ağacın bünyesine katmak-depolamak.


1.1--Paulownia ağaçları herhangibir ağaçtan 10 kat daha fazla  karbondioksit kullanan ve yüksek oranda oksijen üreten bir ağaç olan kiri(paulownia) ağaçları kirli suyla ve kirli toprakta sağlıklı bir şekilde büyüyebiliyor.

 

2—Kiri-Paulownia ağaçları 8 yılda 40 yaşındaki meşenin boyuna erişebiliyor.

 

3—ABD nin Teksas eyaletinde ,bölgeye 1 milyon kiri ağacı dikildi.Zira Teksaslılar aşırı kirlenen toprak-hava-su yüzünden sağlık sorunları yaşıyordu.

 

4—Yorum:İstanbul,Ankara vs büyük şehirler atık sularını gri su ve siyah suya çevirip,gri su ile şehrin çevresindeki sebze ve meyve alanları sulanırken,siyah su ile şehrin çevresinde oluşturulan endüstriyel amaçlı kullanılacak olan paulownia ağaç ormanları sulanabilir.

 

5—Yoğun ağaçlandırma için en iyi ve hızlı yöntem drone ile ağaç dikmetir.Küresel ısınmada drone ile yoğun ağaçlandırma en iyi çözümlerden biri olabilir.

 

Kaynak:Popular Science-Eylül-2017


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 332

Eklenme Tarihi : 21.06.2021

Önceki sayfaya geri dön.