MAKALELER / Süpermarketler için Binaların Teraslarında Şehir Çiftlikleri





Süpermarketler için Binaların Teraslarında Şehir Çiftlikleri:

 

1—Yeni nesil çiftlikler organik ürünlere meraklı olan şehir sakinlerine binaların çatılarında ürettikleri meyve-sebze gibi ürünleri en yakın markete gönderiyor.

 

2—Teraslarda ticari amaçla kurulan tarım işletmeleri açısından Newyork şu anda lider konumda.

 

3—Binaların tepesinde tarım yapmak iki yönden avantajlı:1-Tepede bol güneş var 2-Haşere-fare vs yok.

 

4—Binaların tepesinde var olan hafif meltemler ise  çiftlik için olumlu bir durum.Her tarafı yaprak sapları ve çitlerle çevirmek gerekiyor.

 

5—Tepede  kurulan çiftlikte topraksız tarım-hidroponik da yapılabilmekte.Hatta eski kullanılmayan binaların bütün katları topraksız tarıma dahi ayrılabilir.

 

6—Belediyeler teraslarda çiftlik kurulması için,gereken şartları ortaya koymalı ve çatı katının tamamını teras haline getirlimesi için imar mevzutaında gereken düzenlemeleride yapmalıdırlar.

 

7—Teraslarda çiftlik kurulumu ile kentsel alanda yeşil alan oranıda hızla yükseleceği-kentin havasını daha temiz hale geleceği-çiftlikte üretilen ürünler en yakın markete verileceği için taşımaya bağlı masrafların ve karbondioksit emisyonun azalacağı-kentin sıcak ada özelliklerinin azalacağı-insanlarda oluşan şehir stresinde yine azalma olacağı açık.

 

8—Binaların teras katında tarım yapmak için şunalr yapılabilir:

 

8.1—Önce suyu kenardaki derelere yönlendirmek için hafif bir eğim şapı atılır ardından Teras döşemesi üzerine 3-4 cm sert XPS Strafor üzeri delikli olarak 3 cm arayla döşemeye kale kim ile yapıştırılır(ısı yalıtımı)

 

8.2—Strfaforun üzerine 4-5 cm sikalı sert şap atılır.

 

8.3—Şapın üzerine  likit+membranlı su yalıtımı yapılır.

 

8.4—Seramik kaplama yapılır.

 

8.5—Yere yalıtımı amaçlı 2-3 mm lik kauçuk membran ve onunda üzerine plastik dükap(delikli malzeme) serilir onunda üzerine su tutan toprak(torf) serilebilir yada topraksız tarım sistemi kurulabilir.Bu şekilde sebzeler yetiştirilebilir ayrıca buradaki sebzelerden yararlanacak olan yeteri kadar arı kovanı konulabilir.Ağaçların büyük toprak saksıda yetiştirilmeleri daha uygun olacaktır.

 

8.6—Sulama sistemi zaman saatli-damlama sulamalı-sıvı gübre ilave edilebilir mümkünse otomasyon kontrolü ile yönetilen bir sistem olabilir.

 

8.7—Hasat edilen bitkilerin dışarı indirilmesi için bina dış duvarına yakın enerji tasarruflu-içi metal kaplı tam otomatik hidrolik asansör mimari projede konumlandırılabilir.

 

9—Süpermarketler lojistikten kazanmak-soğuk zincir masraflarını azaltmak için şehir içinde uygun binaların terasında sebze-meyve ve bal üretmeye başlamalıdırlar.

 

Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki.-29.07.2012-S:8

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 201

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.