MAKALELER / Yağ Sektörü-Yemeklik-Türkiye








Yağ Sektörü-Yemeklik-Türkiye:

 

1—Ülke olarak yıllardır ithalatçı konumdayız, istenilen üretim miktarına bir türlü ulaşamıyoruz. Yağ açığını ithalatla kapatıyoruz.

 

2--Yıllara göre küçük değişiklikler olsa da Türkiye'nin yıllık ayçiçeği tohumu üretimi 1 milyon 500 bin ton seviyelerinde. Bir o kadar da ithalat yapılıyor.

 

3--Piyasayı domine eden iki şirket var. Biri Komili, Kırlangıç, Salat gibi markaların sahibi ABD orijinli Bunge,diğeri Yudum, Sırma, Eğemden gibi markaların sahibi Suudi Arabistan orijinli Savola.

 

4--Yağ piyasası oldukça hareketli. Fiyat artışları durdurulamıyor. Geçen yıldan bu yana fiyatlardaki artış % 100'ü buldu.

 

5—Ülke olarak ham yağ açığı hala çözülemedi.Bu konuda ciddi anlamda çalışma yapılması herhalde gerekli.Zira yemeklik yağlar sağlık konusu.

 

5.1—Yemeklik yağlar vs yemek yaparken belli bir sıcaklığa kadar yapısını koruyabiliyor. Ancak kritik sıcaklığın üstünde yağın yapısı bozuluyor ve oluşan bileşikler mide tarafından eritilemiyor bu ise gastrit ülser vs olarak ortaya çıkıyor.Dayanım sıcaklığı düşük yağların başında zeytinyağı ve bütün yağlara katılan palm yağı geliyor.Bu anlamda yemeklik yağları su ile-sulu pişirmek yağın yapısını korumasına yardım edebilir.Zira su kaynama sıcaklığı 100 C olup bu sıcaklığın üstüne çıkmaz çıkarsa buharlaşır.

 

5.2--Yağların dayanım sıcaklığı 120-130 C kabul edilirse sulu pişime bu sıcaklığın altında olup mide problemine yol açmayabilir.Ayrıca pasta vs pişirken fırın sıcaklığını 120-130 C tutmak yağın bozulmasını önleyebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 273

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.