MAKALELER / Bitkilerin Kuraklıkla Mücadelesi







Bitkilerin Kuraklıkla Mücadelesi:

 

1--Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi'nde hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, bitkilerin kükürt yardımıyla kuraklığa dayanıklı hale gelmesi için çalışma başlatıldı.

 

2--Proje kapsamında, başta pamuk olmak üzere farklı bitkilere su eksikliği uygulayarak, bu konuda verimin artırılmasına yönelik dışarıdan yapabileceğimiz uygulamaları gerçekleştiriliyor.

 

2.1--Bu kapsamda, bitkilerdeki kükürt gibi yapraktan uygulanan besin maddesinin klorofil içeriğini artırarak, fotosentez miktarını kurak koşullarda artırmaya yönelik çalışma yapıyoruz.

 

3--Türkiye'de son yıllarda kuraklık nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmesini amaçlıyoruz. Sadece Amik Ovası'da 2013'teki yağış miktarı, geçen yılla kıyaslandığında  % 30 düşmüş durumda. Geçen yıl düşen toplam yağış miktarı 450 ila 470 milimetreyken bu yıl çok yağışlı geçiyor. Yıllar arasında bir orantısızlık var."

 

3.1--Uygulamayı ilk etapta çok su tükettiği için pamuk üzerinde deneyeceklerini aktaran Ödemiş, olumlu sonuçlar elde etmeyi umduklarını, diğer bitikler üzerinde de çalışma yapacaklarını kaydetti.

 

4--Uygulamanın, bilinçsiz şekilde yapılması ciddi risk doğurur.

 

4.1--Proje sonuçlanınca uzun zaman içerinde güvenilir sonuçlar elde edildikten sonra denenmesi gerekir. Çünkü kükürt, dikkatsiz kullanıldığında çevre ve toprak sağlığı açısından son derece tehlikeli.

 

4.2--Bu çalışmamızda da zaten ilaç toprağa değil, bitki yapraklarına uygulanıyor. Bunu çiftçilerin kendi başına denemesi, tarım açısından riskli sonuçlar doğurur" dedi.

 

5—Yorum:Küresel ısınmanın arttığı günümüzde bitkilerin kuraklığa dayanımı için sprey haline toz kükürt+su püskürtülmesi olumlu sonuç vermesi halinde bu yöntem kullanılabilir mi.Aynı zamanda bitki-hayvan-insan kimyası yakın olduğu için insanların çölde tuzlu çay içilmesinden yola çıkılarak bitkilere tuzlu çay sprey halinde verilebilir mi.Yada sıvı gübrelere toz kükürt belli oranda katılabilir mi

 

Kaynak: Kaynak : AA

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 459

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.