MAKALELER / Balıkçılık-Balıkçılığın Geleceği





1--Balıkçı Teknesi- Yakalanan Balık İlişkisi:


1—1993 de 8301 tekne ile 453000 ton balık yakalanmış.Tekne başına 54ton.


2—2008 de 17161 tekne ile 395000 ton balık yakalanmış. Tekne başına 23 ton.


3—Bu süre zarfında balık fiyatları aynı kalmış.Sonuç olarak tekne sayısı oldukça fazla.Devlet 1980 lde güçsüz olan filoyu güçlendirmek için teşvik verdi,vergisiz motorlar getirerek filo güçlendi 


3.1--Ancak gereğinden fazla sayıda teknenin sayısını azaltmak için devlet 10 m altındaki tekneleri almaya başladı.Alınan tekne sayısı 407.Ayrıca Teknelerin modernizasyonu için kredi vermeye başladı.

Kaynakça:Dünya Gazetesi-23.04.2013-S:9


2--Balık Av Yasağı Başladı-Balıkçılar Eğitime Gitmeli:


1—Denizlerde 15 Nisan-1 Eylül arasında trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapma yasağı bulunmakta zira bu ağlar balık yuvalarını ciddi anlamda tahrip etmekte.


2—Dünyada kişi başına sü ürünleri tüketimi 19 kg,bu değer Avrupa da 23 kg-Türkiye de 6.5 kg civarında.Türkiyenin bu değeri oldukça küçük.


3—Tarım Bakanlığı verilerine göre balıkçı teknelerinin %73 boyu 8 m den küçük.%1.3 ü   30 m den büyük.


4—Balık Üretiminde:


Denizlerdeki Balık Çiftliklerinden……………%29


İç Sulardaki Balık Çiftliklerinden……………%30


İç Sulardan…………………………………….%9


Denizlerden…%32- (%50 Hamsi+%50 (sardalya+ istavrit))


4.1—İhracat………………700 milyon dolar-İthalat-200 milyon dolar


5—Tükettiğimiz 100 kg deniz ürününün 16 kg ithal balık.


6—Av yasağının balık neslinin artışı için faydası olduğu oldukça açık.Av dönemi içinde balıkçılara Tarım Bakanlığı tarafından ilgili eğitim kurumlarında sertifikasyon eğitimi verilebilir.


6.1--Balıkçı olmak için nasıl gemi adamı cüzdanı gerekiyorsa ayrıca sertifikasyon belgesi olması da zorunlu tutulabilir.


6.2--Balıkçı tuttuğu balığı tanıdıkça onu avlarken aynı zamanda onun neslini korumayıda öğrenmeli ve işinde derinlik sahibi olmalı.


Kaynak:Dünya Gazetesi-Olayların İçinden-27.4.2015-s:2



3--Balık Stoklarının %95’i Aşırı Avlanmış Durumda:

 

1--WWF’in Yaşayan Mavi Gezegen Raporu, aşırı avlanma ve iklim değişikliği gibi sorunlara bağlı olarak balık stoklarının %95’i aşırı avlanmış durumda.Bu durum Akdeniz’de de daha kötü.

 

2--Gıda güvencesi açısından hayati öneme sahip balık stokları dünya genelinde azalırken bazı yerlerde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

 

2.1--Dünyadaki deniz memelileri, kuşlar, sürüngenler ve balıklarla ilgili güncel veriler, bu canlıların nüfuslarının son kırk yılda ortalama %50 azaldığını, bazı balık türleri için bu düşüşünün %75’e yaklaştığını gösteriyor.

 

3--Akdeniz’de de durum parlak değil. Akdeniz’de yakalanan orkinos ve köpek balıklarının yüzde 83’ü avlanması uygun görülen boyun altında.

 

4--WWF-Türkiye Deniz ve Kıyı Programı Sorumlusu Ayşe Oruç, “Her yıl Akdeniz’de ortalama 1,5 milyon ton balık yakalanıyor, stokların yüzde 95’i aşırı avlanmış ve yüzde 89’u tüketilmiş durumda.Köpek balığı türlerinin büyük çoğunluğu risk altında” diyor.

 

4.1-- Akdeniz aynı zamanda yılda 100 milyonu bulan ve sahillere hücum eden turistlerle, her yıl 635 bin tonu bulan tankerlerden kaynaklı petrol sızıntısı nedeniyle de baskı altında.

 

5--WWF’in 2014 Yaşayan Gezegen Raporu’nda azalan balık stoklarının yanı sıra denizel türleri destekleyen mercan kayalıklarında, mangrovlarda ve deniz çayırlarında da ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.

 

5.1--Araştırma, 2050 yılına kadar tüm mercan resiflerinin ve deniz çayırlarının iklim değişikliği yüzünden yok olabileceğini vurguluyor. Bütün denizel türlerin % 25’inden fazlası mercan kayalıklarında yaşıyor ve neredeyse dünya genelinde 850 milyon kişi mercan resiflerinin ekonomik, sosyal ve kültürel hizmetlerinden faydalanıyor.

 

5.2--Ticari balık stoklarındaki büyük düşüşe vurgu yapan rapor, aralarında orkinos, uskumru ve toriklerin de bulunduğu gıda açısından öneme sahip balıklardaki % 74’lük olağanüstü azalmaya dikkat çekiyor.

 

6--Rapor, tüm bu olumsuzluklara rağmen okyanusları tehdit eden faaliyetlerin birçoğunun önlenebilir olduğunu ve rüzgarı tersine çevirmek için gereken çözümlerin hayata geçirilebileceğini gösteriyor.

 

kaynak: WFF



4--Geleceğin Balıkçılığı-Akuakültür Yetiştiricilik:


1—FAO dünya balık yataklarının %90 ı tamamen yada büyük oranda aşırı avlanmaya maruz kalmakta.


2—Doğal balık yataklarının üzerindeki av baskısına karşı akuakültür balıkçılığı oldukça önemli.


3—Akuakültür ile  kapalı mekanlarda su dolaşımlı büyük plastik tankalarda karides,kerevit,istiridye,tilapia-tatlı su çipurası balığı yetiştirilebilir.


4—Tanklar aslında bakterileri süspansiyon içinde tutmak için sürekli fanlarla hava pompalanan yüzme havuzlarından ibaret.Oksijeni yüksek suda çoğalan Bakteriler ile temizlenen su için filtre ve antibiyotikler gerekmiyor.


5—Sistemi beslemek için doğal deniz diplerinden avlanan deniz mahsulleri kullanılmakta.Bu olumsuzluğu gidermek için bilim insanları tarafından etçil balıklar için alternatif bir vejateryen yem geliştirdiler ve bunun faydası olabilir.


5.1--Öte yandan tanklarda yetişen balıkları korumak için suyun içine zehirli metalleri süzen bitkiler kullanılabilir.Tanklarda yetişen balıkların dışkıları ile Suda yetişen bitkilerin ekimi ve gübre ihtiyacı karşılanabilir.


6—Sonuç olarak dikey balık çiftlikleri gerek uzayda gerek dünyada - geleceğin ve günümüz dünyasının protein ihtiyacı doğal olarak karşılanabilir.


Kaynak:Popular Scıence-Ekim2015-s:43



5--Balık Stoğunun  Üçte Biri Tükendi.


1—Doğal Hayatı Koruma Vakfına göre dünya balık stoğunun %31 aşırı avlanma yüzünden tükendi.


1.1—Yılda kişi başına ortalama 20 kg balık tüketilirken bu rakam 50 yıl öncesine göre 2 kattan fazlasına denk geliyor.


1.2—Balık talebini karşılamak için denizlerdeki balık miktarından fazlası tutuluyor.


2—Akdeniz deki balık stoğunun %93 aşırı avlanma yüzünden tükendi.Bu nedenle 2014 de AB üyesi Akdeniz Ülkeleri tükettikleri deniz ürünlerinin % 85 ini ithal etmek zorunda kaldı.


3—Yorum:

1—Sürdülebilir protein tüketimi için:


1—Balıkta avlanmanın yasaklandığı dönemler oldukça faydalı.


2—Balık üretimi için en iyi çözüm deniz ve okyanuslardaki balık avlanmasına sınır koyarken aquaponik-tarla balıkçılığı ile üretimi artırmak en iyi çözüm olabilir.


2.1--Ayrıca balık beslenmesinde kullanılan balık yemlerinin %50 si balık unundan olup,çiftlik balıklarını tüketmek tıpkı açık deniz balığı tüketmek kadar sağlıklı sayılabilir.


3—Sürdürülebilir protein tüketimi için insanları inançlarına göre böcek tüketmeleri çözüm olabilir-bunun içinde böcek çiftlikleri kurulabilir.


4--Sürdürülebilir protein tüketimi için açık-gezen tavuk kaynaklı üretim ile bitkisel protein kaynakları özellikle mercimek-fasulye ve nohut üretimine destek verilebilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 309

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.