MAKALELER / Küresel Isınmada Tarımsal Üretime Destek-Endofit Mantarlar







Küresel Isınmada Tarımsal Üretime Destek-Endofit Mantarlar:

 

1--Mantarlar, bitkilerin ürettikleri şekerlerle beslenirler ve karşılığında aşırı tuz, kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi stres yaratan çevresel koşulların telafi edilmesine yardımcı olurlar.

 

2--Bir bitki kuraklığa maruz kaldığında, hücrelerine zarar verebilecek oksidatif stresten (serbest radikaller ve antioksidanlar arasında dengesizlik yaratan bir durum) mustarip olur.

 

2.1--Fakat bitkiler, bizlerin aksine, stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olacak faydalı kimyasallar üretmezler. Bitkilerin hücreleri arasında yaşayan endofit mantarlar bu işlevi yerine getirir.

 

2.2--İnanılmaz derecede ince bu mantar iplikleri, bitkilerdeki oksidatif stresi azaltan ve bitkinin suyu daha etkili kullanmasını sağlayan kimyasal süreçlerde yer alan bileşenlerden oluşan maddeler salar.

 

2.3--Bu sayede bitkilerin kuraklığa, aşırı sıcağa ve tuza maruz kalmasının yarattığı sorunlar çözülmüş olur.

 

3--Araştırmacılar, gün geçtikçe ısınan bir dünyada bitkilerin hayatta kalabilmesine yardımcı olabilmek için endofit mantarların konukçu bitkilerden kültür bitkilerine aktarılabileceğini keşfetti.

 

4--Örneğin, panicum adındaki darı ailesinin toprağın 65 santigrat derece sıcaklıkta olduğu yerlerde yetişmesine imkân veren mantarlar, domateslerin de benzer koşullarda yetişip mahsul vermesini mümkün kılar.

 

4.1--Darı veya domates fark etmeksizin, mantarlar muazzam sonuçlar üretiyor. Sürekli ısınan bir dünyada endofit mantarları, gıda kaynaklarımızı korumak açısından müthiş bir potansiyele sahip.

 

5—Yorum:Tarımsal Araştırma Enstitüleri endofit buğday-domates- vs tohumları üretmek için gereken çabanın içinde olmalı.Zira küresel ısınmada ülkemiz Akdeniz havzasında olup  tarımsal kuraklık vs zarara karşı endofit mantralı tohumlar ön plana çıkacak.Deniz suyu ile yetişecek domates-kinoa-deniz börülcesi-endofit mantarlı darı-buğdat tohumları ön plana çıkacak.

 

Kaynak:Populer Science

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 521

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.