MAKALELER / Anne Kokusu Bebekte Korku Duygusunu Yok Ediyor






Anne Kokusu Bebekte Korku Duygusunu Yok Ediyor:

 

1--Beynin kokulara nasıl tepki verdiğini araştıran bilim insanları bebeklerin annnelerinin kokusunu aldıklarında kendilerini çok daha güvende ve huzurlu hissettiklerini ortaya çıkarttılar.

 

2--Tanıdık bir kokunun bebekleri yatıştırabileceği gö-rüşünün hiç de yeni olmadığına dikkat çeken Almanya Lübeck Üniversitesi’nden Sarah Jessen, “Doğuma yardımcı olan kimi ebe ya da hekimler yeni doğum yapmış annelere bebeklerinin beşiğine daha önce giymiş oldukları bir tişört ya da eşarp yerleştirmelerini öneriyorlar” diyor.

 

3--Jessen, bu uygulamanın gerçekten de işe yarayıp yaramadığını araştırmak amacıyla, 7 aylık bebeklere yüzlerinde korku ya da mutluluk duygusunu yansıtan fotoğraflar gösterdi. Jessen’e göre, bebeklerde korku tepkisi 7 aylıkken gelişiyor.

 

3.1-- Korkulu yüz görüntüleri bebeklerde de genelde korku uyandırır ve bu tepki beyinlerinde belli örüntüde bir elektriksel etkinliğe neden olur.

 

3.2--Jessen yaptığı deneyin sonucunda annelerinin kokusunu alabilen bebeklerin beyinlerinde bu örüntüye tanık olmadığını, ancak fotoğrafların yabancı birinin kokusu eşliğinde ya da herhangi bir koku eşlik etmeden gösterildiği bebeklerde söz konusu örüntünün ortaya çıktığını belirtiyor.

 

Kaynak:Herkese Bilim ve Teknoloji Dergisi-HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 551

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.