MAKALELER / Alüminyum Folyoda Balık Pişirme-Antiasit Tablet Alma Zararı








Alüminyum Folyoda Balık Pişirmenin-Antiasit Tablet Almanın Zararı:

 

1—Yapılan bir bilimsel çalışmada Alzheimer , Bu hastalığa yakalananların beyin hücrelerinde normalin 4 katına kadar aluminyum fazlalığı tespit edildi.

 

1.1--Özellikle, beynin hâfızayla alâkalı hippocampus bölgesindeki hücrelerde bu birikim çok fazla olarak bulundu. İnsanların farkında olmadan gıda ve diğer yollarla aldıkları fazla aluminyum beyni iflasa sürüklüyordu.

 

2—Alzheimerde kişi,  isimleri, yerleri,kişileri hatırlamaz hâle gelebiliyor.Hasatlığın oluşmasında büyük depresyonlar-kayıplar olduğu kadar alüminyum kaplarında büyük etkisi olabilir.

 

3-- Yapılan araştırmalara göre, normal kapta pişen domatesteki aluminyum oranı, alimunyum kapta piştiğinde yüzde yüze yakın artıyordu.

 

4--Şimdi aluminyum tencereler kullanılmıyor ancak  aluminyum "kutu"larda saklanan,içilen konserve ve meşrubat türü gıdalar bulunmakta.

 

5—Ayrıca insanlar mide yanmalarına karşı antiasid kullanması halinde bu  hap veya şurupların pek çoğunda yoğun miktarda alüminyum hydroxid ve alüminyum tuzları bulunmakta.

 

6—Ayrıca ishal kesici (antidiarrheal) haplar dahi alüminyumlu maddeler ihtiva etmekte. Bir kısım ağrı kesici aspirinler, kepek olmasını önleyici bazı şampuanlar, bazı deodorantlar, hep beynimizin belâsı alüminyumu ihtiva etmekte.


2--Alüminyum Folyoda Yemek Pişirmenin Riskleri:

 

1--Yüksek ısıya maruz kalan, sulu, tuzlu ya da limonlu gıdalarla bir araya gelen alüminyum folyodan besinlere alüminyum geçtiğini söyledi.

 

2--Alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, böbrek yetmezliği, kemik erimesi, zekâ geriliği, kanser,zeka geriliğine neden olabilir.

 

3-- Ateşe dayanıklı olması nedeniyle bizlere kolaylık sağlayan alüminyum folyo, bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülebiliyor. Özellikle sıcak, sulu, asitli yiyeceklerin uzun süre alüminyum folyoya maruz kalması, gıdaların alüminyum emmesine neden oluyor. Yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak besinlere alüminyum yoğun oranda geçebilmekte.

  

4-- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan,

 

4.1--Yaptığımız araştırma sonucunda kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi halinde pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içerikleri % 89 ile 378 arasında oranında arttı.

 

4.2--Beyaz etlerde ise bu artış % 76 ile 275 oranında.

 

4.3--Yani alüminyum geçişinde yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirme, düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirmeye göre daha etkin." dedi.

 

4.4--Turhan ayrıca etin yağ içeriğinin yüksek olmasının pişirme sırasında alüminyum geçişini artırdığını vurguladı.

 

4.5-- Turhan, fırında yemek pişirmede yağlı kağıtlar kullanılması daha uygun.

 

 

5--Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltmakta.

 

6—İlla Alüminyum folyo kullanılacaksa;

 

6.1--Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza edilen gıdalarda kullanmayın.

 

6.2--Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kâğıt ambalajları tercih edin.

 

6.3--Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.

 

6.4--Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir.

 

6.5--Alüminyum folyoya sarılıp saklanacak gıdalar, çok tuzlu, ıslak ya da limonlu olmamalı.

 

Kaynak:

1--http://www.haberekspres.com.tr/

2--http://saglik-kaynagi.blogspot.com.tr/

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 1252

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.