MAKALELER / Ay Pamuğunun Ömrü Bir Günlükmüş






Ay Pamuğunun Ömrü Bir Günlükmüş: 

 1--Çin’in Ay’da ektiği pamuk bitkisinin filiz vermesi tum dünyada büyük bir heyecan yaratmıştı. Ama ne var ki Çin Uzay Ajansı CNSA bir gün sonra bitkinin öldüğünü açıkladı. 

 2--Pamuk bitkisi soğuk Ay gecesini atlatamamış. Ama -170 dereceye kadar düşen sıcaklıklar yüzünden araştırmacılar bitkinin Ay’da çok yaşamayacağını zaten biliyorlardı. Bitki deneyi bir tür sera olan Çin’in Ay sondası “Chang’e 4” ile Ay’ın karanlık yüzüne gönderilmişti.

2.1--Chongqing Üniversitesi’nden Xie Gengxin, pamuk bitkisi dışında başka bitkiler, sirke sineği yumurtaları ve maya mantarı da göndermişti Ay’a. “Chang’e 4” ile Ocak ayının başında uzay yolculuğu tarihinde ilk kez Ay’ın karanlık yüzüne kontrollü bir iniş gerçekleşmişti. 

 2.2--Pamuk bitkisi böylece Ay’da filizlenen ilk bitki olduysa da uzayda daha önceleri de sebze yetiştirilmişti. Guiness rekorlar kitabına göre 1982 yılında Sovyet uzay istasyonu “Salyut 7” de Arabidopsis (tere) bitkisi ekilmişti.2018’de de Alman Hava ve Uzay Yolculukları Merkezi’ne (DLR) bir sera uydusu uzaya fırlatıldı. Bu uzay serasında domates yetiştirilecek. 

 Kaynak:CBT--Those Tiny Cotton Sprouts Chine Grew the Moon? They’re Dead Now,LiveScience, 16.01.2019





Makalenin İzlenme Sayısı : 217

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.