MAKALELER / Cep Telefonu İle Sağlıkta Yapay Zeka Uygulaması








Cep Telefonu İle Sağlıkta Yapay Zeka Uygulaması:

 

1--Cep telefonu uygulamalarında yapay zekanın en çok kullanıldığı alan sağlık. Dengeli beslenmeden zayıflamaya, pek çok ihtiyaca yönelik uygulama bulunuyor.

2--Silikon vadisinde “start-up” adı verilen yeni kurulan şirketlerin odaklandığı çalışmalardan biri de kişisel yapay zeka doktoru geliştirilmesine yönelik. “Hospital on mobile” adlı uygulama biraz daha özel bir alana yöneliyor:

 

3--Migren. Kullanıcının migren ataklarını tahmin edebilen uygulamanın geliştirildiği proje ekibinde bir Türk de yer alıyor.

 

4--Her an yanınızda taşıyabileceğiniz bir sağlık asistanı. Cep telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama üzerinden, sağlık durumunuzu dakika dakika izleyebilecek bir teknoloji.

 

4.1--Size ait verileri, tıbbi geçmişinizi sisteme ekleyerek oluşturulan kişiselleştirilmiş bir mobil doktor.

 

5--"Hospital on mobile "uygulaması şu anda özellikle migren hastalığına odaklanıyor. Nöbetin hastayı ne zaman vuracağı belli olmuyor.

 

5.1--Neyin tetiklediği de hastalara göre farklılık gösteriyor. Bazı hastalarda yediği bir besin, bazılarında ise uykusuzluk migren atağını etkileyebiliyor.

 

5.2--"Hospital on mobile" uygulaması, hastaya ve yaşam tarzına özel verileri, hastanın hikayesini kaydedip onlardan hareketle migreni tetikleyen etmenleri tespit ediyor.

 

5.3--Özcan Çıkmaz bu cep telefonu uygulamasını “Mesela Ahmet Bey son 3 gün içinde 5 saatten az uyursa, stres seviyesi de yüzde 60’ın üzerinde olursa dördüncü gün peynir yediğinde tetikleyici oluyor. Böylece zincir tamamlanmış oluyor.

 

5.3.1--İşte bizim yapay zekamız bu zinciri buluyor. Biz bu zinciri kırarak, ilacı almadan migren atağının gelmesini engellemiş oluyoruz” sözleriyle anlatıyor.

 

5.4--Migrende ilacın doğru zamanda alınması hem ağrının geçebilmesi hem de hastalığın daha sonra ilerleyeceği seyir açısından çok önemli.

 

5.4.1--Söz konusu uygulama migren atağının ne zaman başlayacağına ilişkin bir tahminde bulunarak hastayı da bir anlamda uyarıyor.

 

6--"Hospital on mobile" uygulamasına henüz App Store’dan ya da Google Play’den erişim yok. Şu anda ikinci faz denemeleri devam eden uygulamanın Mayıs ayı itibariyle ilk olarak İngiltere’deki Oxford Üniversitesi Hastanesi’nde uygulamaya girmesi planlanıyor.

 

6.1--Hospital on mobile uygulaması şu aşamada migren rahatsızlığı olan kronik hastalar ve sınırlı bir gönüllü grubu ile paylaşılıyor. Ülkelerden gelen talepler doğrultusunda ilk olarak İngiltere ve Fransa’daki sağlık sektörünü hedefleyen proje ekibi çalışmalarını Türkiye’de de duyurmak, güçlü ortaklar bulmak istiyor.

 

7--Silikon vadisinde bin bir umutla üretilen her proje yüzde 100 başarılı olmuyor. Hatta istatistiklere göre, kurulan start-upların yüzde 99’u başarısız oluyor.

 

8—Yorum:

 

1—Ülke olarak yapay zeka ile ilgili işlemlerin yapıldığı-programların tasarlandığı-denetlendiği-platformların koordine eden bir yapay zeka enstitüsüne ihtiyaç olabilir.Bu enstitü aselsan ile ODTÜ ortak girişimi olarak kamu kurumu olarak oluşturulabilir.

 

2—Sağlık Bakanlığının Aselsana yaptırabileceği bir yapay zeka uygulaması şu olabilir.Hastanın cep telefonu fotoğrafını kendisi çekip-bir dizi soru-cevap tıklaması ile hastanın pratisyen hekime-aile sağlık hekimine hazırlıklı olarak gitmesi veya hafif alternatif-tıbbi basit ilaçlarla tedavi önerisi sunmak.

 

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 563

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.