MAKALELER / Ağaçların-Ormanların Çevreye Faydaları






Ağaçların-Ormanların Çevreye Faydaları:



1—Ülkemizin % 27 si ormanlarla kaplıdır.Orman alanlarının korunmasında orman köylülerinin ormanı koruması ve ondan ekonomik fayda sağlaması için gereken tedbirler,aynı zamanda orman yakanlara yaktığı yer kadar ağaç dikme cezası verilirse orman alanlarının korunmasında yol alınabilir.


2—Hava kirliliğinin en az % 20 si ormanlar tarafından tutulmaktadır.


3—1 hektar ladin ormanı-32 ton,  1 hektar çam ormanı 40 ton , 1 hektar kayın ormanı 68 ton tozu emer ve bünyesine katar.Özellikle termik santraller,toz üreten tesislerin çevresine mutlaka belediye vasıtasıyla orman alanı-yeşil kuşak oluşturulmalıdır.


4—Ormanlar yılda hektar başına  3-5 ton karbondioksit tutar—8-13 ton oksijen üretir.


5—Bir kayın ağacı bir yıl içinde 700 kg toz-300 kg zehirli maddeyi emer ve süzer


6—Ormanlar 50 m genişliğindeki bir otoyolunun gürültüsünü 20-30 desibel azaltır.


7--25 m boyundaki bir kayın ağacı 40 kişinin 1 saatte çıkardığı 2,35 kg karbondioksidi bünyesine selüloza-oduna dönüştürerek katar ve 1,5 kg oksijen üretir.


8—Ormanlar kökleri ile toprak erozyonunu önleyerek barajların toprak dolmasını önler.


9—Ağaçları özellikle çam ve bol yapraklı çınar ağacını veya ağaç resimlerini  3-5 dakika seyretmek  aynı sinir ilacı almış gibi kişiyi stresten arındırıp-kasları gevşetiyor-kişiyi rahatlatıyor.Turizmde yeşil turlar oldukça önemli bir destinasyon olup,kamusal olarak teşvik edilmelidir.Ayrıca yeşil turizm içinde çiftlik turizmi de desteklenmelidir.


10--Avusturya da depreme karşı bina çevrelerine zemin suyunu çeksin diye ağaçlar dikilmekte.Bu ağaçlar yer altı suyunu çekerek,binanın depremde zeminin kuru kalmasını sağlamak suretiyle-zeminin sıvılaşmasını önlemekte,bu şekilde binayı depreme karşı koruyabilmekte.


10.1--Bu nedenle heyelan bölgeleri,gevşek,sıvı zemin toprak formasyonların belediyeler evlerin çevresine (meyve) ağaç diktirmeli-dikmelidir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 610

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.