MAKALELER / Çatıda Tarım Yapmak-Paris Belediyesi







Çatıda Tarım Yapmak-Paris Belediyesi:

 

1—Dünyada nüfusun %2’sini kapsayan şehirler, kaynakların %75’ini tüketiyor.

 

2--Dünyanın tüm büyük kentlerinde, artan şehirleşme ve azalan yeşil alan sorununa çözüm bulmak için şehir tarımına geçiliyor.

 

2.1--Giderek artan şehir tarımı sayesinde hem kentliler toprağa ve yeşile dokunuyor, hem de kaliteli sebze ve meyve üretme şansını yakalıyor.

 

3--Amerika, Kanada, Avrupa ülkeleri ve Japonya başta olmak üzere dünya kentlerinde çatı bahçeleri ve seraları kurulurken, boş bina ve depolar da dikey çiftlikler olarak değerlendirilmeye başlandı.

 

4--Paris de bu trendi izleyen başkentler arasına katıldı. Paris'in ünlü Bastille Opera binasının 2 bin 500 metrekarelik çatısında kurulan bahçenin açılışını Belediye Başkanı Anne Hidalgo bundan birkaç yıl önce "Paris çatılarında tarım yapacağız" dediklerinde herkesin kendileriyle alay ettiğini, ancak sonunda oldukça önemli bir kentsel dönüşüme imza attıklarını söyledi:

 

4.1-- Şu anda dünyanın en güzel çatılarından birisindeyiz. Bu proje bütün Paris'e yayılmaya başladı bile. Parislilere daha temiz hava, daha kaliteli gıda sunacağız."

 

4.2--Bu akımın önce Detroit kentinde başladığını kaydeden Hidalgo, "Ama dünyanın tüm büyük kentlerinde böyle bir akım var artık. New York başta olmak üzere, pek çok belediye bu akımı destekliyor.

 

4.3-- 2006'dan bu yana aldığımız bir kararla, tüm Paris'teki park ve bahçelerde sağlığa aykırı ürünlerin kullanımını yasakladık. Yani temiz bir altyapı hazırladık. Üstelik bu yeni tarım biçimi çok sayıda yeni iş alanı yaratıyor. Bu ayrıca küresel ısınma ve iklim sorunlarına karşı mücadele yöntemlerinden de birisi" dedi.

 

5--"4 Mevsim Opera" adını alan proje, dev "Parisculteurs" (Paris-tarım) planının bir parçası. Topager adlı, kent tarımı konusunda uzmanlaşan bir şirketin oluşturduğu çatı bahçesinin ürünleri Opera çalışanları, mahalledeki lokantacılar ve mahalle sakinlerine dağıtılacak.

 

5.1--Opera binasının çatısında, Bastille Operası'ndan yükselen muhteşem müzik eşliğinde her yıl, 5,5 ton kabak, patlıcan, soğan ve aromalı otlar, domates, biber, fasulye ekilecek. Çatı bahçesinde üretilen biyo-ürünlerin sepeti 10 Euro'dan rezervasyon usulüyle satılacak.

 

5.2--Paris Belediyesi'nin 2016 yılında lanse ettiği "parisculteurs" projesi bugün 65 sitede uygulanıyor. Proje sayesinde, 2020 yılında Paris'teki çatı tarımı, bina yüzü ve duvar yeşillendirme alanı 100 hektar'a ulaşacak.

 

Kaynak: www.amerikaninsesi.com






Makalenin İzlenme Sayısı : 928

Eklenme Tarihi : 15.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.