MAKALELER / Veri Analiziyle Satışları Artırmak-İnternetten






Veri Analiziyle Satışları Artırmak-İnternetten:

 

1--Türkiye'de de bir yazılım şirketi “veri analizi” alanında dünyanın dev markalar dahil müşterilerine hizmet veriyor. Şirketin özelliği ise teknolojisinin (yazılımının) tamamını kendisi üretmesi

 

1.1--Teknolojisini kendi üreten yazılım firması Kimola, dünyanın dev markaları dahil müşterilerine hizmet sağlıyor.

 

1.2—Şirket(kimola), internette metin olarak üretilmiş içerikleri okuyup-anlayıp, bırakılan ayak izlerini takip edip, "okuduğunu anlayan ve sınıflayan" bir yazılımla, kendisine verilen konuya ilişkin verileri topluyor ve analiz ediyor

 

2--Kimola, internette metin olarak üretilmiş içerikleri okuyup-anlayıp, bırakılan ayak izlerini takip edip, “okuduğunu anlayan ve sınıflayan” bir ' yazılımla, kendisine verilen konuya ilişkin verileri topluyor ve analiz ediyor.

 

3--Analizler sonucunda da kullanılabilir bilgiler ortaya çıkıyor. Böyle bir teknoloji ile spor ayakkabı üreten bir şirkete, “18-24 yaş arasında, müzik dinlemekten hoşlanan ve bu ay spor ayakkabı alma ihtimali olan gençlerin, hangi AVM’de ya da cadde de olacaklarını” söyleyebiliyor

 

3.1--Daha ileri seviyede, beslenme alışkanlıklarına göre “potansiyel şeker hastalarını” ortaya koyabiliyor. Gençlerin hangilerinin politik, hangilerin apolitik davranış sergilediğini, hangi dizinin seyircisinin hangi tür yiyeceklerden hoşlandığını da bulabiliyor.

 

4--Görüntü ve ses dışında sadece metin verisi analizi yapan Kimola Kurucu Ortağı Mustafa Savaş, bu teknolojiye sahip olduklarını belirtiyor. Üstelik bunu farklılaştırma yönünde yine kendilerine ait arama teknolojileri var. Kimola, internet üzerindeki her türlü yazılı metni, ister sosyal medya, isterse haber siteleri, isterse diğer içeriklerde olsun arayıp buluyor ve içeriğine göre otomatik olarak anlayıp sınıflayabiliyor.

 

5--Mesela bir gıda şirketi yeni ürününü tanıtmak için hangi AVM’lerde tadım standı açma-sının daha başarılı olacağını sorduğunda şirket o ürünün hedef kitlesi belirlenebiliyor.

 

6--Kimola topladığı veri ve örneklem seçimine yönelik elde ettiği ilk bulguları testten geçirip değişiklikler yapabiliyor. Avantaj ise bunun çok hızlı ve sürekli olarak yapılabilmesi. Konvansiyonel bir pazar ya da imaj araştırması aylar sürebilecekken haftalık olarak internet üzerinde yapmak mümkün" şeklinde açıklıyor.

 

 

7--Veri analiziyle şirket stratejilerini belirli bir konuda analiz yaparken, kitle hakkında demografik, sosyal hatta kişisel çok sayıda verinin ortaya çıktığını belirtiyor. Mesela, hedef kitlenin sevdiği TV yayınları, telekomünikasyonda ilgi duyduğu marka, çalıştığı banka, e-ticaretten neler satın aldığı, en çok sokağa çıktığı saatler, politik gündeme ilgi duyup duymaması.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 304

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.